Vizita.si
Kava je druženje in obred

Novice

Kava škodi ali ne?

Alenka Mirt Iskra
10. 05. 2010 11.52
0

Kava ima dolgo zgodovino različnih argumentov za in proti. Tudi takšnih, da pitje kave zavira rast in da povzroča bolezni srca in ožilja. Toda nedavne raziskave kažejo, da kava vendarle ni tako škodljiva. Kaj je torej res: je kava zdrava ali ne?

Kava je druženje in obred
Kava je druženje in obred FOTO: Reuters
Najboljši odgovor je: večini ljudi kava ne škodi.

Študije so pokazale, da ni nobene povezave med kavo in povečanim tveganjem za nastanek raka ali boleznimi srca in ožilja. Zakaj ta preobrat v mišljenju? Ker so prejšne študije upoštevale le tiste, ki spijejo res ogromno količino kave, se ne gibljejo in tudi sicer nezdravo živijo.

Vendar pa kava vseeno nosi nekaj tveganja. Velika poraba nefiltrirane kave je povezana z blagim zvišanjem holesterola v krvi. In še nekaj. Tisti ljudje, ki imajo redko gensko mutacijo, ki povzroča upočasnitev razkrajanja kave v telesu, imajo res povečano tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Novejše študije so tudi pokazale, da je kava lahko zaščita pred parkinsonovo boleznijo, sladkorno boleznijo tipa 2 in rakom jeter, ker ima visoko vsebnost antioksidantov. Seveda je ne smete piti v neomejenih količinah, saj je zmernost zelo priporočljiva tudi pri pitju kave. Posebej če si jo popestrite s smetano in sladkorjem, pa tudi mlekom. Večja količina kave, od štiri do sedem na dan, povzroči telesne težave, kot so nemir, tesnoba, razdražljivost in nespečnost, še posebej pri občutljivih ljudeh.

Predvsem je kava obred, je priložnost za druženje in je odmor v intenzivem delovniku. Zmerno, v dobri družbi in ne na prazen želodec pa ste lahko brez skrbi.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587