Vizita.si
Pomembno je, kaj zaužijete, kdaj jeste in koliko pojeste.

Novice

Preverite, ali se res prehranjujete zdravo

S.C.
27. 05. 2012 08.14
0

Tudi če se trudite uživati kar se da zdrava živila, še ne pomeni, da se prehranjujete pravilno, saj je pomembno tudi, kdaj jeste in koliko pojeste. Bodite pozorni na znake, ki razkrivajo, da so vaše prehranjevalne navade nezdrave.

Pomembno je, kaj zaužijete, kdaj jeste in koliko pojeste.
Pomembno je, kaj zaužijete, kdaj jeste in koliko pojeste.FOTO: iStockphoto

Če izvzamemo analizo krvi, ki bi lahko pokazala, ali ste slabokrvni, pravzaprav ni testov, s katerimi bi dokazali, da je vaše prehranjevanje, kljub dejstvu, da se trudite zaužiti veliko sadja in zelenjave, nezdravo oziroma da močno ogroža vaše zdravje. Pa vendar nekateri simptomi, ki jih ponavadi pripisujete stresu, lahko kažejo na to, da morate nujno spremeniti vaše prehranjevalne navade.

Če bo vaša prehrana čim bolj uravnotežena, se vam tudi nezaželeni simptomi ne bodo pojavljali.
Če bo vaša prehrana čim bolj uravnotežena, se vam tudi nezaželeni simptomi ne bodo pojavljali. FOTO: iStockphoto

Razpoloženje vam niha, ste depresivni

Če telesu ne zagotovite dovolj omega 3 maščobnih kislin ali vitaminov B, predvsem folne kisline ter vitamina B6 in B12, boste pogosto nerazpoloženi, negativno nastrojeni in depresivni. Strokovnjaki ne priporočajo uživanja rib vsaj trikrat tedensko brez razloga, losos recimo je prava zakladnica omega 3 maščobnih kislin in vitamina B12, zato si ga le privoščite. Poleg tega pazite, da se bosta vsak dan na vašem jedilniku znašli vsaj dve vrsti zelene zelenjave, da boste telesu zagotovili zadostno količino folne kisline, da pa ga boste oskrbeli še z vitaminom B6, si privoščite kakšno banano, žitarice, šparglje ter stročnice. Nutricionisti priporočajo ribjo juho, polnozrnate izdelke, svežo špinačo, pečene piščančje prsi, ananas, pečeno postrv in puranje prsi, kumare ter paradižnikovo solato.

Nenehno ste lačni

Nenehen občutek lakote je lahko posledica preskakovanja zajtrka oziroma katerega drugega obroka ali pa preprosto ne zaužijete dovolj vlaknin. Možno je tudi, da se na vašem jedilniku prepogosto znajdejo živila, ki so bogata s sladkorjem in nezdravimi maščobami, hkrati pa so tudi prava zakladnica praznih kalorij. Hitro vas sicer nasitijo, toda še hitreje nato postanete spet lačni. Da bi se temu izognili, si obroke čez dan razporedite tako, da boste ves čas siti. Najpomembneje je seveda, da pojeste hranljiv zajtrk, ki vam bo dal dovolj energije za uspešen začetek dneva, nato pa zaužijte na vsake nekaj ur manjše obroke, bogate z vlakninami, predvsem polnovredne žitarice, zelenjavne juhe, stročnice in sadje, če pa se oglasi vaš želodček tudi med obroki, popijte kozarec vode.

Če ste pogosto utrujeni in brez energije, po vsej verjetnosti zaužijete premalo ohljikovih hidratov ali hrane, bogate z železom.
Če ste pogosto utrujeni in brez energije, po vsej verjetnosti zaužijete premalo ohljikovih hidratov ali hrane, bogate z železom.FOTO: iStockphoto

Nenadoma vas popade volčja lakota

Se vam pogosto dogaja, da vas v nekem trenutku dneva popade takšna lakota, da bi lahko pojedli vse, kar bi se takrat znašlo pred vašimi očmi, ne glede na to, ali je zdravo ali ne? Ta občutek je prav tako lahko posledica preskakovanja obrokov, predvsem pa se pojavlja pri tistih, ki so na kakšni od drastičnih diet, katere omejujejo vnos ogljikovih hidratov. Namesto da v trenutku izpraznite škatlo s piškoti, po kateri vas bo v vsakem primeru pekla vest ali vam bo slabo, raje pojejte kakšen sadež in spijte kozarec vode, če pa res urgentno potrebujete dozo sladkorja, si privoščite tablico temne čokolade, ki vas bo začasno nasitila, hkrati pa potešila tudi željo po sladkem. Najboljša rešitev v kritičnih trenutkih pa so sveže borovnice, suho sadje, jogurt z dodanimi koščki kivija ali pa sadno-zelenjavni smoothie.

Ljudje, ki so na dieti, pogosto zaužijejo premalo, zato jih v nekem trenutku popada neznanska želja po sladki in mastni hrani.
Ljudje, ki so na dieti, pogosto zaužijejo premalo, zato jih v nekem trenutku popada neznanska želja po sladki in mastni hrani. FOTO: iStockphoto

Ste razdražljivi, anksiozni

Vaš dan je umirjen, vreme lepo, stresnim situacijam tudi niste izpostavljeni, pa vendar ste razdražljivi, popada vas občutek tesnobe. Se sprašujete, zakaj? Po vsej verjetnosti v telo vnesete premalo kalorij, bodisi zaradi pomanjkanja časa za redno prehranjevanje, bodisi zaradi želje, da bi se znebili odvečnih kilogramov. Z energijskimi in kofeinskimi napitki boste sebi naredili več škode kot koristi, zato poskrbite, da boste zaužili čim več manjših, a uravnoteženih obrokov, ki vas bodo napolnili z energijo, hkrati pa pospešili vaš metabolizem. Meso in zelenjava iz žara, listnata solata ter kos polnozrnatega kruha je več kot idealen primer okusnega, zdravega in uravnoteženega obroka, za zajtrk in večerjo pa si privoščite jajca ali nemasten jogurt, še bolje skuto.

Ste utrujeni in brez energije

Se sprašujete, zakaj ste nenehno utrujeni in se vam nič ne da, kljub temu da ste spali več kot dovolj? Glavni krivec za to je zagotovo osiromašen vnos zdravih ogljikovih hidratov, ki naše telo oskrbujejo z energijo. Tudi hrana, bogata s sladkorjem in praznimi kalorijami, ter pomanjkanje tekočine lahko negativno vplivajo na počutje. Ogljikovi hidrati za zajtrk vam bodo napolnili baterije, potrudite pa se tudi, da zaužijete zadostne količine hrane, bogate z železom. Prava zakladnica železa je sadje (rozine, jagode, borovnice, hruške, banane,češnje), zelenjava (brokoli, špinača, beluši, blitva, ohrovt) in meso (jetra, vse vrste temnega mesa, perutnina, školjke in ribe).

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587