Vizita.si
image (28)

Novice

Kdo bi si mislil, da ji bo uspelo kaj takšnega

S.P.
04. 03. 2013 08.09
0

Zdravnike je s svojo voljo do življenja presenetila tudi šele dobro leto stara Corina Marcangelo. Že vse od rojstva namreč trpi za redko boleznijo srca, zaradi katere njeno življenje nenehno visi na nitki.

Močno bolna deklica bo v prihodnjih dneh postala najmlajša pacientka na Otoku, ki ji bodo v notranjost prsne votline namestili majhen defibrilator, potem ko se zdravniki že dolgih 12 mesecev borijo za njeno preživetje. Ljubko Carino Marcangelo so namreč že kmalu po rojstvu diagnosticirali s kardiomiopatijo oziroma boleznijo srčne mišice, ki je običajno posledica vnetnih procesov, ki prizadenejo mišično tkivo srca, povzročijo pa jo lahko tudi nekatere druge bolezni srca in ožilja, kot so na primer visok krvni tlak, prirojene anomalije srca in podobno. Zanjo sta značilna predvsem zadebelitev tkiva srčne mišice ter brazgotinjenje, ki sta lahko še kako hitro celo usodna.

“Njeno zdravstveno stanje se iz minute v minuto le še slabša, zaradi česar je popolnoma omamljena že mesece odvisna od aparata za življenjsko podporo,“ pojasnjujejo obupani starši. Koliko časa ji je še preostalo, ni znano, zato so jo uvrstili v sam vrh čakalne liste za urgentno presaditev srca, ki pa v obdobju 3 mesecev še ni obrodila sadov. “Corina je že dokazala, da je pravi medicinski čudež, saj so zdravniki že davno menili, da jo bomo v kratkem izgubili, a si je vselej povsem nepričakovano in kar naenkrat čudežno opomogla. Pokazala je neizmerno voljo do življenja, zato so se odločili, da ji bodo poskusili pomagati še s pomočjo naprave, ki bo sprožila močan šok, če bo ritem njenega srca silil v ekstreme,“ nadaljujeta.

Vendar pa je tudi to zgolj začasna rešitev. Čim prej bo namreč potrebovala srce od leto do 5 let starega otroka, ki pa ga je, glede na zadane omejitve, izjemno težko zagotoviti. “Trenutno bi jo lahko rešil le ECMO oziroma zunajtelesni obtok, s katerim lahko začasno, delno ali popolno nadomestimo oslabelo delovanje srca, a bi s tem močno zmanjšali možnosti za uspeh pri presaditvi, zato takšnega tveganja, dokler ne bo nujno, staršem ne bom priporočil. Svoj 1. rojstni dan v tem tednu je preživela v bolnišnici in na vse moči se bomo trudili, da bo naslednjič drugače. Tako hrabrega otroka preprosto nimamo srca prepustiti kruti usodi,“ pa je povedal eden izmed zdravnikov, vključenih v primer.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587