Vizita.si
Za vnetje sinusov so značilni močni glavoboli, zamašen nos, vročina, šumenje v ušesih, izguba okusa in vonja.

Novice

Tudi gretje in klimatske naprave povzročajo vnetje sinusov!

Ni.J.
14. 02. 2010 14.57
0

Zaradi kroničnega vnetja sinusov, ki povzroča hude bolečine, težave z dihanjem, izgubo vonja in okusa, je trpel tudi 38-letni David. Z novo operacijo sinusov pa so zdravniki njegovo vnetje za vedno ozdravili!

Za vnetje sinusov so značilni močni glavoboli, zamašen nos, vročina, šumenje v ušesih, izguba okusa in vonja.
Za vnetje sinusov so značilni močni glavoboli, zamašen nos, vročina, šumenje v ušesih, izguba okusa in vonja. FOTO: Reuters

38-letni David Clamp je zaposlen v računalniškem podjetju, kjer morajo imeti, zato da računalniki ne pregorijo, vseskozi priključene klimatske naprave. Pred časom so ga začeli mučiti hudi glavoboli, v ušesih je neprestano čutil pritisk, zvonjenje in brenčanje, bil je prehlajen in imel zamašen nos. David je zato preizkusil številna razpršila in druga zdravila za odpiranje nosu, a se je njegovo stanje le slabšalo. “Pogosto se mi je vrtelo, zmanjkovalo mi je energije in počutil sem se zelo slabo,“ pravi David. “Pomislil sem, da je za moje počutje krivo delo v klimatiziranem prostoru, zato sem se bal hoditi v službo,“ pravi. “In čeprav uživam v tem, kar počnem, sem razmišljal tudi, da bi si poiskal novo službo.

Davidu je zdravnik vnetje sinusov potrdil z rentgensko sliko glave.
Davidu je zdravnik vnetje sinusov potrdil z rentgensko sliko glave.FOTO: iStockphoto

Julija pa se je opogumil in obiskal svojega osebnega zdravnika. Ta je ugotovil, da ima David kronično vnetje sinusov. Zdravnik mu je razložil, da gretje in klimatske naprave povzročajo izsušitev sinusov – votlinic v lobanji, ki obkrožajo ličnice. Posledica tega je večja občutljivost na dražljaje in večja dovzetnost za infekcije, ki povzročijo vnetje tkiva. “Zdravnik me je napotil k otorinolaringologu, specialistu za ušesa, nos in grlo. Teden kasneje mi je specialist potrdil diagnozo – imel sem kronično vnetje sinusov,“ razlaga David. Otorinolaringolog pa je ugotovil tudi, da so se mu v sinusih razvili nosni polipi. David je zaradi tega moral nekaj mesecev jemati steroide in razpršila za nos, ki naj bi zmanjšala vnetje, a mu zdravila v resnici niso veliko pomagala. Zato je zanj edino rešitev predstavljala operacija.

O operaciji sinusov sem slišal že veliko, a nič prijetnega. Vsi, ki jih poznam so mi povedali, da je operacija zelo boleča, poleg tega pa se je večini vnetje povrnilo,“ pravi David. “Zdravnik Samuel Jayaraj pa mi je predlagal novejšo, trajno operacijo, s katero vstavijo manjši 'balonček' v nosnici, ki povzroči umik sinusne kosti in tako ustvari več prostora.“ David se je tako odločil za slednjo.

Nova operacija je manj boleča, nenevarna, bolniki pa v večini primerov okrevajo že po 24 urah.
Nova operacija je manj boleča, nenevarna, bolniki pa v večini primerov okrevajo že po 24 urah. FOTO: iStockphoto
Enourna operacija je potekala pod lokalno anestezijo. “Operacija sploh ni bila boleča. Rekel bi le, da je nekolilo neprijetna. Po operaciji sem dobil razpršilo, ki je iz sinusov očistilo strjeno kri, po samo štirih dneh pa sem lahko že povsem normalno dihal.“ David pa od takrat nima več težav s sinusi in z mirno vestjo hodi v službo.

Kronično vnetje sinusov

Sinusi so koščeni zračni žepki ob ličnicah, ki čistijo in vlažijo vdihani zrak ter odvajajo sluz v nosnici. Pri kroničnem vnetju sinusov se drobne membranice v teh kanalih vnamejo, kar povzroči, da sluz ne more več odtekati v nosnici. To vnetje lahko povzročijo najrazličnejše bolezni, kot na primer prehlad in alergije, povzroči pa ga lahko tudi kajenje. Nemalokrat pa je vzrok za vnetje sinusov tudi pretirano zadrževanje v klimatiziranih in močno ogrevanih prostorih.

Simptomi vnetja so pogosto pritisk v nosu, zamašenost nosu in vročina, oseba pa ima občutek, da je neprestano prehlajena. Številni ljudje, ki trpijo zaradi vnetja sinusov pa izgubijo tudi občutek za okus. Če se bolezen stopnjuje, lahko v sinusih nastanejo tudi nosni polipi - rumenkasti, sivi ali rožnati izrastki, ki pogosto prizadenejo obe nosnici in vplivajo na dihanje in izgubo vonja.

Zdravljenje

Vnetje sinusov se zdravi najprej z antibiotiki ali razpršili za nos, ki zmanjšajo vnetje in okužbo, a učinkujejo pri le 50 odstotkih ljudi. Če zdravila ne pomagajo, je edina možna rešitev operacija.

Običajna, endoskopska operacija sinusov, pri kateri odstranijo nekaj kosti in tkiva iz nosu, da razširijo sinusno odprtino, je običajno nekoliko boleča. Zdravniki je bolnikom ne priporočajo pogosto, saj vključuje vrtanje v neposredni bližini možganov in oči, kar lahko povzroči tudi otekanje možganske tekočine, meningis ali poškodbe oči. Čeprav so ti stranski učinki redki, so lahko za nekatere bolnike tudi usodni.

Nova operacija

Veliko varnejša je novejša operacija sinusov. Pri tej operaciji vam najprej odstranijo polipe, nato pa v sinuse vstavijo nekakšen 'balonček'. Še nenapihnjen balonček podolgovate oblike vstavijo v sinuse, ga nato počasi napihnejo na velikost med 3 in 7 milimetrov, kar povzroči rahel razmak kosti. Iz balončka nato izpustijo zrak ter ga umaknejo iz sinusov.

Ta postopek je zaneslivejši (uspeh je kar 96-odstoten), varnejši in povzroča manj krvavitev in poškodbe tkiva, poleg tega pa si večina bolnikov po posegu opomore že v 24 urah. Poseg izvajajo pod lokalno ali popolno anestezijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587