Vizita.si
Carly je s 24 leti najmlajša še živeča darovalka ledvice v Veliki Britaniji.

Novice

Prejel je ledvico druge krvne skupine!

Ni.J.
13. 07. 2010 18.15
0

Britanskim kirurgom je uspelo izvesti revolucionarno operacijo, med katero so moškemu uspešno presadili ledvico še živeče hčere, in to kljub temu, da imata različni krvni skupini!

Carly je s 24 leti najmlajša še živeča darovalka ledvice v Veliki Britaniji.
Carly je s 24 leti najmlajša še živeča darovalka ledvice v Veliki Britaniji.FOTO: Reuters

74-letni Mark Trimby je uspešno prestal operacijo, med katero so mu s pomočjo revolucionarne tehnologije presadili ledvico 24-letne hčere Carly, ki ima drugačno krvno skupino kakor on.

Tehnologija, s pomočjo katere odstranijo krvna protitelesa, ki bi lahko povzročila zavrnitev darovanega organa, tako predstavlja novo upanje za bolnike z okvarjenimi ledvicami, ki ne dobijo ustreznega darovalca. Nekompatibilnost krvne skupine med darovalcem in prejemnikom je namreč že od nekdaj predstavljala enega glavnih vzrokov za neizvajanje tovrstnih transplantacij, saj lahko v takem primeru protitelesa v prejemnikovem telesu povzročijo takojšnjo in usodno zavrnitev presajenega organa.

Marku so ledvico presadili s pomočjo revolucionarne tehnologije, ki omogoča presaditev organov kljub različni krvni skupini. Zdravniki so mnenja, da bi to lahko bistveno skrajšalo čakalne dobe.
Marku so ledvico presadili s pomočjo revolucionarne tehnologije, ki omogoča presaditev organov kljub različni krvni skupini. Zdravniki so mnenja, da bi to lahko bistveno skrajšalo čakalne dobe. FOTO: iStockphoto

Mark je zaradi kronične bolezni ledvic trpel več kot 10 let, še posebej v zadnjem letu pa se je njegovo stanje začelo izjemno hitro slabšati. Zdravniki so mu rekli, da potrebuje novo ledvico, zato je trikrat na teden hodil na dializo. Istočasno, ko je izvedel, da potrebuje novo ledvico, pa je na pregled prišla tudi njegova žena, saj jo je zanimalo ali je ustrezna darovalka za moža. Med pregledom pa je zdravnik ugotovil, da ima ledvične kamne, zaradi česar njene ledvice ni bilo mogoče presaditi. Ponudila pa se je tudi Markova hči Carly, vendar so testi pokazali, da zaradi specifične krvne skupine ni primerna kot darovalka. Marka so nato dodali na seznam čakajočih na organ, kar pomeni, da še zdaleč ni bilo mogoče napovedati, kdaj bo novo ledvico dejansko prejel. “Očetovo stanje se je zares hitro slabšalo, zato je moral na dializi preživeti vsak teden dlje,“ pravi Carly. “Poleg tega sem si zares želela darovati očetu ledvico.“ Prav zato pa je Mark privolil v preizkus nove tehnike presajanja.

Pri novem postopku pacient dobi posebno injekcijo zdravila proti zavračanju (Rituximab), ki še dodatno pomaga uničiti celice pacientovega telesa, ki proizvajajo protitelesca značilna za krvno skupino. Poleg tega pa mora pacient prestati še poseben postopek, imenovan menjava plazme, s katerim odstranijo že prisotna protitelesca v krvi. Ta postopek je pred presaditvijo potrebno izvesti večkrat, saj je le tako moč zagotoviti, da bo bolnikovo telo sprejelo nov organ. Nato sledi presaditev, zatem pa mora bolnik, tako kot pri vsaki presaditvi organov, do konca življenja jemati protizavrnitvena zdravila.

Danes, dva meseca po presaditvi, Markova ledvica deluje brezhibno. “Imam veliko več energije in končno se mi je povrnil apetit. Izboljšala se je tudi kvaliteta mojega življenja in končno se lahko igram s svojim vnukom, ne da bi se pri tem strašansko utrudil,“ razlaga.

Gre za prvo tovrstno operacijo pri nas in z njo sem izjemno zadovoljen,“ pravi nefrolog dr. Rommel Ravanan, strokovnjak za zdravljenje ledvičnih bolezni, ki je nadziral celotni poseg presajanja Carlyjine ledvice očetu. “Poseg resnično ponuja novo upanje. Na ta način bi lahko bistveno skrajšali čakalne dobe za prejemnike in razširili spekter darovalcev.“ Dr. Ravanan pa hkrati tudi poudarja, da je presaditev ledvice še živečega darovalca že tako zlata vreden poseg za bolnike z napredovalimi okvarami ledvic, da pa bi vsako izboljšanje na tem področju pomenilo še povečanje števila tovrstnih presaditev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587