Vizita.si
Kljub petletnemu premisleku in natančnemu raziskovanju je Sara izbrala vsadke, v katerih je bil silikon, ki ni bil nikoli odobren za rabo na ljudeh.

Novice

Kljub previdnosti izbrala nevarne silikonske vsadke

E. D.
14. 09. 2010 14.31
0

Sara Niven je dolgo razmišljala, da bi si povečala oprsje, in je o tem, kako nevaren je poseg in kateri vsadki so najboljši, dolgo povpraševala. Naposled se je le odločila za operacijo, a nekaj let pozneje je odločitev globoko obžalovala.

Kljub petletnemu premisleku in natančnemu raziskovanju je Sara izbrala vsadke, v katerih je bil silikon, ki ni bil nikoli odobren za rabo na ljudeh.
Kljub petletnemu premisleku in natančnemu raziskovanju je Sara izbrala vsadke, v katerih je bil silikon, ki ni bil nikoli odobren za rabo na ljudeh.FOTO: iStockphoto
Sara Niven ni bila ena tistih žensk, ki se na hitro odločijo za večje prsi in ki bolj ali manj brezglavo skočijo na operacijsko mizo. Kar pet let je poglobljeno razmišljala o tem, ali bi ji umetno oprsje res dvignilo samozavest in izboljšalo psihično počutje, ter se podrobno pozanimala, kakšna tveganja prinaša tovrsten poseg. Zanimalo jo je tudi, med kakšnimi vrstami vsadkov lahko izbira, katere različni lepotni kirurgi bolj priporočajo in zakaj. ''Ko sem enega od uslužbencev na neki kliniki podrobno zasliševala o nevarnostih operacije in vrstah vsadkov, mi je odsotno in nepotrpežljivo odvrnil: 'Večina žensk si preprosto želi poseg, in to čim prej!' Ni mu bilo všeč, da toliko sprašujem. Seveda se za to kliniko potem nisem odločila in sem iskala naprej,'' pripoveduje Sara.
Operacijo obžaluje in v kratkem si bo dala silikonske vsadke odstraniti.
Operacijo obžaluje in v kratkem si bo dala silikonske vsadke odstraniti. FOTO: iStockphoto

Potem pa je po petih letih odločanj in raziskovanj le prišel tako dolgo načrtovan trenutek. Sara je legla na operacijsko mizo in dobila nove prsi. Te sicer niso bile gromozanske, temveč ravno prav velike za njeno postavo. ''Nisem hotela ogromnih prsi, le dovolj sem imela tega, da sem bila zaradi majhnih prsi, zaradi katerih sem bila čez prsni koš videti popolnoma ravna, manj samozavestna in odločna. In ko sem se končno odločila za poseg povečanja prsi, sem bila prepričana, da te odločitve ne bom obžalovala,'' še pove Britanka.

A se je zmotila. Ko je pred kratkim medije preplavila vest o francoskih vsadkih, ki bi lahko bili nevarni, saj so bili polnjeni s silikonom, ki sploh nikoli ni bil odobren za rabo na ljudeh in je bil pravzaprav namenjen polnjenju vzmetnic, je Sara onemela od strahu. Ti vsadki bi lahko namreč vsak čas počili, njihova vsebina bi se lahko razlila po okoliških tkivih, to pa bi lahko vodilo v hudo zastrupitev. ''Menda naj bi imelo več kot 50.000 žensk v Britaniji v prsih ravno te silikonske vsadke, zato sem poklicala na kliniko, kjer so me operirali, in preverila, ali sem tudi jaz med njimi. Izkazalo se je, da sem,'' se spominja Sara, ki jo je odkritje močno prestrašilo. ''Nekatere ženske sploh ne vedo, da jim je vsadek počil. A če se tega ne odkrije in ne zdravi pravočasno, lahko dobi ženska hude bolečine, poleg tega se lahko nevaren silikon razlije naokrog – v okoliška tkiva in celo bezgavke.''

In čeprav so prvi podrobnejši testi silikona pokazali, da ni strupen in da naj ne bi povečeval tveganja za nastanek raka dojke, je Sara še vedno živela v strahu. Stroka je namreč svetovala vsem tistim, ki imajo v prsih te zloglasne vsadke, naj vsaj enkrat letno hodijo na preglede, kajti vsadki bi še vedno lahko počili. ''Kljub vsem zagotovilom, da silikon ni tako nevaren, kot smo se sprva bali, sem se odločila, da si vsadke odstranim,'' pove Sara. ''Najbolj pa me boli to, da me tudi večletno razmišljanje in raziskovanje ni obvarovalo pred vsem tem. Nikdar si ne bi mislila, da bi katero koli podjetje v želji po čim večjem dobičku naredilo kaj tako nezaslišanega!''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587