Vizita.si
droga

Novice

Čeprav so jo droge iznakazile, se jim ni odpovedala

E. D.
11. 11. 2011 08.12
12

Heather Raybon je pred sedmimi leti v eksploziji laboratorija, kjer so kuhali nevaren metamfetamin, skoraj ostala brez obraza. Potrebovala je več rekonstrukcijskih operacij, da so ji sanirali poškodbe in opekline, a zdaj so jo oblasti spet zasačile pri nevarnem početju …

droga
droga FOTO: iStockphoto

31-letna Heather Raybon zadnjih sedem let živi z močno iznakaženim obrazom. Njene oči, nos, ustnice, celo vrat so povešeni, koža še vedno kaže sledi hudih opeklin. Vse te poškodbe je utrpela leta 2004, ko je sodelovala pri kuhanju metamfetamina in je v ilegalnem laboratoriju, kjer so proizvajali nevarno drogo, odjeknila močna eksplozija. Takrat je Heather skoraj ostala brez obraza, kajti eksplozija ji je stopila kožo. Potrebovala je številne rekonstrukcijske operacije, s katerimi so ji spretni kirurgi, kolikor so pač lahko, popravili močno opečeno kožo.

In čeprav je Američanka po čudežu preživela ter kljub obsežnim poškodbam celo obdržala obraz, je grozljiva nesreča očitno ni izučila. Ameriške oblasti so jo namreč spet zasačile pri enakem početju kot pred sedmimi leti – kuhanju metamfetamina. Ko so policisti prišli v njeno majhno prikolico, so v strahu, da bi se ponovil grozljiv scenarij izpred sedmih let in da bi celoten laboratorij, kjer je Heather s pomočnikom predelovala drogo, spet odneslo v zrak, na pomoč nemudoma poklicali gasilce, a tokrat k sreči do eksplozije ni prišlo. Heather in pomočnika so aretirali, 31-letnico pa zdaj čaka sojenje zaradi posedovanja, predelave in razpečevanja nevarne droge.

Kaj sploh je metamfetamin?

Metamfetamin je čista kristalna spojina in po videzu spominja na led, od tu tudi drugo, ameriško poimenovanje droge 'Ice'. Nekoč se je metamfetamin uporabljal kot zdravilo, in sicer proti bolestni dremavosti ter hiperaktivnosti, in kot pripomoček za hujšanje, a so njegovo rabo že pred časom opustili. Metamfetamin je namreč izredno močna substanca – povzroča omamno vznesenost, ki lahko traja od dveh do 24 ur, odvisno od zaužite količine. A obdobju evforije običajno sledi depresija, poleg tega, da uživalec niha med vznesenostjo in potrtostjo, pa lahko doživlja tudi halucinacije, postane lahko razdražljiv ali celo agresiven, tudi do samega sebe.

Sicer pa ima dolgotrajno uživanje metamfetaminov poleg psihičnih, čustvenih in vedenjih motenj tudi številne druge neželene učinke na kožo in organizem. Katere, preverite v članku Kaj zloraba metamfetamina naredi telesu?

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587