Vizita.si
Bolečina odleže v topli kopeli.

Zdravila

Ni vsaka utrujenost spomladanska utrujenost!

Alenka Mirt Iskra
05. 04. 2009 22.06
0

Spomladi se ljudje pogosto pritožujejo, da so utrujeni. Vendar ne gre vedno le za spomladansko utrujenost. Pozorni bodite, kadar utrujenost traja dlje kot en mesec. Takrat lahko govorimo o kronični utrujenosti ali pa o podobni bolezni – fibromialgiji.

Razlika med utrujenostjo in sindromom kronične utrujenosti (SKU) je v tem, da je SKU bolezen, pri kateri je utrujenost le eden od glavnih simptomov in ime ne prikazuje dobro te bolezni.

Gre za resno organsko obolenje, pri katerem so ugotovili številne imunske, endokrine, mišično-skeletne in nevrološke nenormalnosti, vendar so te nepravilnosti nespecifične, kar pomeni, da se ne pojavljajo pri vseh bolnikih, ki imajo SKU, prav tako se te nepravilnosti lahko pojavljajo tudi pri drugih boleznih.

Fibromialgija pa je obolenje, ki je simptomatsko (verjetno pa tudi vzročno) zelo podobno bolezni SKU (sindromu kronične utrujenosti), zato ju celo strokovnjaki včasih težko ločujejo. Fibromialgija je kronično obolenje, pri katerem boli vse telo, obenem pa se pojavljajo znaki tesnobe. Podobno je sindromu kronične utrujenosti, bolniki pa pravijo, da jih vse boli.

Majina zgodba

Maja ima 33 let in je mati enega otroka. Že nekaj let trpi zaradi neznosnih bolečin, zdi se ji, kot bi jo zbadalo po vsem telesu. Bolečine se ji običajno začnejo v vratu in ramenih, potujejo po hrbtenici, boli pa jo tudi drugod po telesu.

Mučijo jo glavoboli, pogosto ima driske ali pa je zaprta. Prav tako jo mučita tesnoba in neznani strah. Opravila je številne preiskave, pregled ščitnice, ultrazvok srca, pregled pri splošnem zdravniku. Bila je tudi pri psihiatru, ki ji je dal pomirjevala, težave pa so ostale. Povsem obupana je, boli jo telo in duša. Ker ima otroka, težko počiva, aktivnost pa ji predstavlja breme.

 

Bolniki imajo pogoste glavobole.
Bolniki imajo pogoste glavobole.FOTO: iStockphoto

Kaj je fibromialgija?

Maja trpi za fibromialgijo, ki je zelo podobna sindromu kronične utrujenosti. Podobno kot pri kronični utrujenosti je najizrazitejši znak utrujenost, pomanjkanje energije, zlasti zjutraj in zvečer pa se pojavijo hude bolečine v mišicah.

Kako in kje boli?

- Največ bolečin je v predelu, kjer se stikata glava in vrat, pa v zgornjem delu ramen, bolečina pa se nadaljuje proti prsnici, se širi v ledveno-križni del, nad ritnico ali pod njo.
- Boli tudi na dlančni strani podlahti in notranji strani kolen
- Bolečina je stalna in traja tri mesece.
- Pojavljajo se težave s spanjem in
glavoboli.
- Motnje spomina in koncentracije.
- Depresija in neopredeljen strah.
- Pogost občutek oteklosti v nogah in rokah.
- Bolečine v trebuhu (driska, zaprtje).
- Težave s sečili (pogosto uriniranje, pekoče uriniranje).
- Suha usta, nos, oči.
- Nemirne noge, težave pri menstruaciji,občutljiv
ost na mraz.

Značilna je bolečina v vratu.
Značilna je bolečina v vratu. FOTO: iStockphoto


Zakaj?

Pravega vzroka bolezni zdravniki še ne poznajo. Nekatere teorije pravijo, da je vzrok za bolečine pri fibromialgiji v osrednjem živčnem sistemu (serotonin), v žlezah z notranjim izločanjem, stresnih situacijah, pomanjkljivi telesni aktivnosti ... Pogosto jo zamenjujemo s sindromom kronične utrujenosti ali z depresijo. Svetovna zdravstvena organizacija je fibromialgijo uradno priznala kot bolezen pred približno 15 leti.

Obolenje prizadene predvsem ženske srednjih let.

Ameriški psihiater dr. William Glasser je zapisal: “Pojav fibromialgije je značilen za uspešne, sodobne ženske, ki živijo v skladu z idejo, da imajo pomembno vlogo v svetu in veliko več dajejo okolju in iz njega manj sprejemajo. V sebi nosijo velika pričakovanja do sebe, svojih otrok, zakona in kariere. In ko ta pričakovanja ne izpolnijo, je fibromialgija njihov nezavedni pobeg od razočaranja zaradi neuresničenih pričakovanj.“

Zdravljenje

Zdravljenje zahteva obravnavo več zdravnikov (revmatolog, ortoped, fiziater, nevrolog, psiholog ali psihiater). Običajno bolnik potrebuje zdravila in fizikalno terapijo (najbolj ugodna je hoja, najmanj 20 minut na dan, zelo dobro vplivajo tudi vaje v vodi, ki zmanjšujejo bolečine v mišicah).

Bolečina odleže v topli kopeli.
Bolečina odleže v topli kopeli. FOTO: iStockphoto


Bolniki morajo poskrbeti, da dovolj spijo in zdravo jedo, veliko jim pomeni že to, da jim zdravniki verjamejo in ne menijo, da so navidezno bolni oziroma da potrebujejo le pravega psihiatra. Ker znaki njihove bolezni spominjajo na sindrom kronične utrujenosti, je treba najprej priti do prave diagnoze.

Pri sindromu kronične utrujenosti ima bolnik občutek, da ima gripo, bolijo ga mišice in sklepi, ima povišano telesno temperaturo, bolečine v grlu, glavobole, težave s spanjem, koncentracijo in spominom.
Zdravljenje fibromialgije pa ne pomeni dokončnega ozdravljenja, temveč le lajšanje simptomov.

Zaključek

Maja se je privadila, da živi s tem obolenjem. Jemlje zdravila, ki ji lajšajo bolečine, in antidepresive, skrbi za redno vadbo in zdravo je. V določenih obdobjih so znaki obolenja mili in znosni, če je v hudem stresu, se ji znaki poslabšajo. V veliko pomoč ji je društvo, ki združuje bolnike s fibromialgijo, saj so ji v pomoč izkušnje drugih bolnikov.
Društva delujejo v Ljubljani (041 662 446), Celju (03/541 90 56) in Brežicah (07/496 41 79).

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite tudi na našem FORUMU.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587