Vizita.si
Uživajte uravnoteženo prehrano, s stradanjem ali izločanjem določenih živil boste svojemu organizmu naredili veliko škode.

Novice

Ko hujšanje ogroža vaše zdravje

S.C.
22. 04. 2012 07.17
1

Stradanje, hitre diete z omejeno količino živil ter uživanje gore prehranskih dopolnil, ki obljubljajo nemogoče rezultate, bodo vašemu telesu naredili veliko škode, izgubljeni kilogrami pa se bodo vrnili, kot bi mignil.

Uživajte uravnoteženo prehrano, s stradanjem ali izločanjem določenih živil boste svojemu organizmu naredili veliko škode.
Uživajte uravnoteženo prehrano, s stradanjem ali izločanjem določenih živil boste svojemu organizmu naredili veliko škode.FOTO: iStockphoto

V želji po vitkem telesu brez odvečnih maščobnih blazinic se večina loteva popolnoma napačnih načinov hujšanja, potem pa se čudijo, zakaj so utrujeni, se slabo počutijo, hitro zbolijo ali pa se zredijo nazaj takoj po koncu diete. Nezdrav način izgubljanja kilogramov ima lahko namreč številne negativne posledice na zdravje in počutje.

Hujšajte počasi, nobena dieta, ki obljublja izgubo kilogramov v rekordnem času, ni niti zdrava niti uspešna.
Hujšajte počasi, nobena dieta, ki obljublja izgubo kilogramov v rekordnem času, ni niti zdrava niti uspešna. FOTO: iStockphoto
Prehitra izguba teže

Če tekom diete zgubljate več kot dva kilograma na teden, obstaja velika nevarnost, da je vaše telo izgubilo preveč vode, ki je organizmu še kako potrebna, ter mišično tkivo, kar lahko privede do krhkih kosti. Ker je hitra izguba teže ponavadi posledica stradanja ali uživanja izredno majhnih količin hrane, telo ne dobi dovolj potrebnih snovi za normalno delovanje, zato vam zmanjka energije, lahko zbolite, zmanjša se vam miselna zmožnost ter oslabi imunski sistem.

Uživate le izbrana živila

Pri dietah, ki dovoljujejo zelo omejen izbor živil, obstaja nevarnost, da zaužijete preveliko količino enega vitamina, kar lahko močno škodi jetrom in onemogoča absorbcijo nekih drugih vitaminov, še kako potrebnih za normalno delovanje organizma. Takšen način prehranjevanja lahko privede do osteoporoze, mišične atrofije, bolezni srca in oslabljenega imunskega sistema.


Če boste uživali le določena živila, boste v telo vnesli preveč enega vitamina in premalo drugih, telesu ravno tako potrebnih.
Če boste uživali le določena živila, boste v telo vnesli preveč enega vitamina in premalo drugih, telesu ravno tako potrebnih. FOTO: iStockphoto
Manj kot 1500 kalorij (6300 KJ) dnevno

Mnogi pristaši štetja kalorij, ki skrbno pazijo, da ne prestopijo dovoljene meje in zato pogosto zaužijejo premalo kalorij, so v nevarnosti, da se jim upočasni metabolizem, zato se po koncu diete kilogrami vrnejo veliko hitreje, hkrati pa se pogosto pojavi utrujenost, depresija ali se poruši imunski sistem.

Pospeševanje metabolizma

Izdelki, ki obljubljajo pospeševanje metabolizma in hitrejše kurjenje maščob, večinoma vsebujejo kofein, ki lahko povzroči blago odvisnost. Po prenehanju jemanja takšnih dopolnil potreba po njih ostala, kilogrami pa se bodo vrnili in metabolizem se bo zopet upočasnil.

Odvečne kilograme je moč izgubiti na veliko načinov, a kaj, ko je večina teh nezdravih. Namesto, da stradate, se odpovedujete določenim živilom ali posegate po številnih prehranskih dopolnilih, ki obljubljajo čudežne rezultate v najkrajšem možnem času, raje uživajte uravnoteženo prehrano večkrat dnevno, vendar malo,  in si zraven še vsaj trikrat tedensko privoščite eno uro rekreacije. Pri tem ne gre za dieto, pač pa za način življenja in prehranjevanja, ki se je še vedno izkazal za najuspešnejšega tako pri ohranjanju zdravja kot tudi pri topljenju maščobnih blazinic.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587