Vizita.si
45-letna Kolumbijka, za katero so bili zdravniki prepričani, da je umrla, je med pripravo na pogreb nenadoma spet zadihala in se začela premikati. (simbolična fotografija)

Novice

Ko mrtvec spet oživi ...

E.T.
19. 02. 2010 09.43
4

Ko so 45-letno Kolumbijko, ki je umrla zaradi hudih nevroloških zapletov, pripravljali za pogreb, je ženska na veliko začudenje vseh nenadoma oživela. Takoj potem je padla v komo.

45-letna Kolumbijka, za katero so bili zdravniki prepričani, da je umrla, je med pripravo na pogreb nenadoma spet zadihala in se začela premikati. (simbolična fotografija)
45-letna Kolumbijka, za katero so bili zdravniki prepričani, da je umrla, je med pripravo na pogreb nenadoma spet zadihala in se začela premikati. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto
Čeprav se sliši neverjetno, se je zgodilo. 45-letna Kolumbijka, za katero so bili zdravniki prepričani, da je umrla, je med pripravo na pogreb nenadoma spet zadihala in se začela premikati. ''Naprave, ki so spremljale vitalne funkcije pacientke, niso zaznavale nobenih znakov življenja več,'' razlaga zdravnik dr. Miguel Angel Saavedra. ''Pacientka ni imela več srčnega utripa in tlak v telesu ji je popolnoma padel.'' Tudi ko so zdravniki preverili, ali je 45-letnica res umrla, ni bilo nobenega dvoma, zato so razglasili čas smrti. A ko so jo prepeljali v pogrebni zavod, da bi jo pripravili za pogreb, se je zgodilo nekaj neverjetega. ''Ravno ko so hoteli pogrebniki uporabiti formaldehid, je pokojnica spet zadihala in se celo začela premikati,'' je še povedal dr. Saavedra. Kolumbijko, ki je takoj padla v komo, so prepeljali nazaj v bolnišnico.

Kolumbijka pa ni edini primer ponovne oživitve. Podobno se je zgodilo tudi 61-letni Američanki, ki so jo zdravniki oživljali z elektrošoki in zdravili in ker jim njenega srca ni uspelo spraviti v pogon, so jo proglasili za mrtvo. A ženska se je v mrtvašnici zbudila in prišla k polni zavesti. Pozneje je tožila bolnišnico za vse psihične, pa tudi nevrološke težave, ki jih je utrpela zaradi nesrečnega dogodka.

Nikakršnih posledic zaradi Lazarjevega sindroma pa ni utrpel 66-letni moški, ki mu je počila trebušna aorta. Med operacijo mu je odpovedalo srce in ko po 17-minutnem oživljanju še vedno ni kazal znakov življenja, so kirurgi opustili poskuse oživljanja. Le tri minute pozneje pa je eden od kirurgov spet zatipal utrip in moškega so uspeli rešiti. Tudi počeno aorto so mu uspešno operirali. Bolnik je povsem okreval in zaplet mu ne na fizičnem ne na psihičnem zdravju ni pustil nobenih posledic.

Fenomen ponovne oživitve človeka, ki je zaradi odpovedi vseh vitalnih funkcij že umrl, v medicini imenujejo Lazarjev sindrom.
Fenomen ponovne oživitve človeka, ki je zaradi odpovedi vseh vitalnih funkcij že umrl, v medicini imenujejo Lazarjev sindrom. FOTO: iStockphoto

Fenomen ponovne oživitve človeka, ki je zaradi odpovedi vseh vitalnih funkcij že umrl, v medicini imenujejo Lazarjev sindrom. Ime je dobil po Lazarju – človeku, ki ga je Jezus Kristus oživil od mrtvih. Ponovna oživitev človeka, ki je že bil proglašen za mrtvega, je sicer redkost. Takih primerov oživitve je po vsem svetu zabeleženih le 38.

Lazarjev sindrom tako med laiki kot strokovnjaki še vedno buri duhove, kajti ni še povsem jasno, kaj se v telesu umrlega zgodi, da mu začne srce ponovno biti in da začne spet dihati. Ena od obstoječih teorij, ki skuša pojasniti Lazarjev sindrom, pa pravi, da bi lahko bila za ponoven zagon vitalnih organov kriva sprememba tlaka v prsnem košu. Ko namreč človeka, ki mu odpove srce, zdravniki oživljajo z elektrošokom in vbrizgavanjem adrenalina, se mu pritisk v prsni votlini močno poveča. Če ga nato zdravniki proglasijo za mrtvega in prenehajo z oživljanjem, začne ta pristik padati, srce se posledično nekoliko poveča oziroma razširi, kar bi lahko v srcu spet sprožilo električne impulze in srčni utrip. Vednar pa je to le ena od obstoječih teorij in kljub prizadevanjem, da bi razjasnili ta fenomen, je Lazarjev sindrom še vedno zavit v tančico skrivnosti.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587