Vizita.si
image (28)

Novice

Ko se je rodil, ni bil ne moški ne ženska

E. D.
19. 03. 2011 11.09
6

Jim Bruce je danes odrasel moški, ki se bori, da bi otroci, ki se rodijo z ženskimi in moškimi spolnimi organi, sami odločali, ali bodo živeli kot moški ali kot ženska. Tudi sam se je namreč rodil kot obojespolnik, kar je močno otežilo njegovo življenje.

Ko se Jim Bruce rodil, se je pisalo leto 1976.  Imel je sicer moške kromosome in ni imel maternice ali jajčnikov, vendar so bili njegovi zunanji spolni organi deformirani. Njegovo spolovilo ni bilo ne penis ne vagina. Videti je bilo, kot bi imel deček močno povečan klitoris, ki pa bi lahko bil tudi majhen penis. A pred 35 leti so bili časi drugačni kot danes, pravi Jim, in njegova starša sta se pustila prepričati, da je najbolje, če ga čim prej operirajo. Tako so mu spolovilo spremenili v vagino, pri 12 letih pa je začel tudi s hormonskim zdravljenjem, zaradi katerega je dobil bolj ženske poteze obraza in celo prsi. A globoko v sebi Jim ni bil zadovoljen. ''Bil sem zelo nesrečen, vendar je bilo takrat težko postavljati kakršna koli vprašanja,'' pove. ''Zavedal sem se, da v resnici nisem dekle. ''

 Zato je Jim izbrskal svoj stari zdravniški karton, iz katerega je izvedel, da so mu kmalu po rojstvu, ko so mu operirali spolovilo, odstranili tudi moda. ''Po rojstvu so me sterilizirali, a mi tega nihče ni povedal!'' pravi. Sprva je očetu in mami zameril in očital, ker sta privolila v poseg, potem pa jima je sčasoma odpustil. ''Bila sta še mlada, stara 27 in 29 let, in bila sta prestrašena. In ne dvomim, da sta me imela neizmerno rada. Tako kot mnogi drugi sta mislila, da počneta, kar je najbolje za njunega otroka.'' A Jim se je odločil, da bo tokrat vzel stvari v svoje roke in končno zaživel kot moški. Redno je začel dobivati injekcije testosterona, s katerimi je pridobil nazaj moške poteze, odstraniti si je dal prsi. Zdaj dela v odvetniškem podjetju, ki se bori za pravice tistih, ki so se rodili kot obojespolniki. Zavzema se za to, da bi starši, katerih otroci se rodijo z ženskimi in moškimi spolnimi organi, s posegom počakali, dokler malčki ne bi zrasli in sami povedali, kako se počutijo in ali želijo preostanek življenja preživeti kot moški ali kot ženska.

Povsem drugačna pa je zgodba 26-letne Katie, ki ima moške kromosome in nima maternice ter jajčnikov, ima pa vagino. A kljub moškim kromosomom se je Katie že od majhnega počutila in vedla kot dekle. ''Kromosomi ne določajo, kdo smo,'' pravi Katiejina mama, po poklicu zdravnica, dr. Arlene Baratz. ''Pričakujemo, da so otroci z XX kromosomi deklice in jim pripisujemo rožnato barvo in da so otroci z XY kromosomi fantki, ki jim pripisujemo modro barvo. A prav otroci z motnjami spola so dokaz, da ni tako.''

Katie zaradi razumevanja in podpore družine hermafroditizem, kot z drugo besedo imenujemo pojav obojespolnosti, ni zaznamoval. Uspela si je ustvariti prav takšno življenje, kot si ga je želela. Pravkar zaključuje študij na medicinski fakulteti, je tudi srečno poročena. Čeprav zaradi tega, ker nima maternice in jajčnikov, nikoli ne bo mogla zanositi in roditi otrok, si z možem želita naraščaja in resno razmišljata o posvojitvi.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587