Vizita.si
Nagajiva deklica

Novice

Deklici se zaradi razburjenja ustavlja srce!

E. D.
05. 10. 2010 06.56
0

Starši dve leti stare Holly morajo paziti, da se deklica preveč ne razjezi ali razveseli, kajti naval močnih čustev ji ustavi srce in dihanje. Po nekaj sekundah napad sicer mine in Holly spet pride k zavesti, a zaradi njene nenavadne bolezni sta mama in oče nadvse prestrašena.

Že pri devetih mesecih sta starša opazila, da je z njuno deklico nekaj narobe.
Že pri devetih mesecih sta starša opazila, da je z njuno deklico nekaj narobe.FOTO: iStockphoto

Da je z njuno deklico nekaj narobe, sta Tina in Ray Cleveland opazila, ko je bila Holly stara komaj devet mesecev. Nekaj trenutkov za tem, ko je bruhnila v jok, je nenadoma utihnila in videti je bilo, kot da ne diha, se spominja 42-letna Tina. A pomislila je, da je za nekaj sekund dojenčica ostala brez sape zato, ker je pač na vsa pljuča histerično jokala. ''Pri malčkih ni nič neobičajnega, če zaradi trme oziroma jezne za nekaj sekund ostanejo brez sape. Bila sem prepričana, da je tudi pri Holly šlo zgolj za to,'' pripoveduje Tina, ki pa se je kljub vsemu odločila, da deklico odpelje k zdravniku. Ta jo je pregledal in ker ni Holly kazala nobenih znakov, da bi se z njo karkoli dogajalo, je tudi on pomislil enako kot Tina.

Jeza, žalost, veselje ali naval drugih čustev pri komaj dveletni Holly povzroči napad. (simbolična fotografija)
Jeza, žalost, veselje ali naval drugih čustev pri komaj dveletni Holly povzroči napad. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto

A čez nekaj mesecev se je nenavadna situacija ponovila – večkrat. Vsakič, ko Holly ni dobila tistega, kar si je želela, je planila v besen jok, kmalu za tem pa je preprosto ostala brez sape in včasih celo padla v nezavest, že nekaj sekund pozneje pa se je znova ovedla. Prestrašena starša sta deklico spet odpeljala k zdravniku. ''Spet so mi rekli, da otroci v besu pogosto zadržijo dih in zaradi tega celo za kratek čas izgubijo zavest ter da bo to fazo kmalu prerasla,'' pove Tina. Ko pa je nekega večera Holly in njenega starejšega bratca pustila pri sestri Nicoli, je Holly takoj po odhodu staršev doživela hujši in daljši napad kot kadarkoli prej. Prestrašena Nicola in njen mož sta deklico takoj odpeljala v bližnjo bolnišnico, le nekaj minut oddaljeno od njihovega doma, kjer so deklico že skoraj začeli oživljati, a se je ravno takrat ovedla. Takrat sta se Tina in Ray močno prestrašila za življenje svoje hčerke in ko so zdravniki naredili preiskave, so jima po toliko mesecih končno povedali, kaj je narobe z njuno deklico.

Holly je trpela za redko motnjo. Če se je preveč razburila ali razveselila, se ji je za nekaj trenutkov ustavilo srce, to je prekinilo pretok krvi v možgane ter dihanje. A po nekaj sekundah je napad minil in Holly je bila spet takšna kot prej. A diagnoza ni bila edina slaba novica. Za omenjeno motnjo ne obstaja nobeno zdravilo niti zdravljenje, zato bodo Holly in njena družina preprosto morali živeti s tem. Tina in Ray sta se naučila, v kakšen položaj med napadom položiti deklico, da se ne poškoduje, kaj drugega pa zanjo ne moreta narediti, kajti dekličino srce se po nekaj sekundah vedno znova spet samo zažene. ''Vsakič, ko Holly doživi napad, me zajame panika in tistih nekaj sekund se tresem ter s strahom čakam, kdaj bo spet zadihala,'' pove Tina in dodaja: ''Zelo težko je zagotoviti, da se nikoli ne razbesni, razžalosti ali razveseli. Še posebej za praznike in rojstne dneve je to skorajda nemogoča naloga.''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587