Vizita.si
image (28)

Novice

Ko so ji odprli glavo, ji je počila cista

Ni.J.
17. 11. 2011 13.19
7

20-letna Jade Lucas je med zadnjo operacijo skoraj umrla, saj ji je s tekočino napolnjena cista v možganih dobesedno eksplodirala, ko so ji zdravniki zavrtali v lobanjo, da bi ji jo odprli.

Jade je med eno izmed zadnjih operacij iz možganov začela curljati tekočina, a so zdravniki kljub temu nadaljevali poseg in ji tako rešili življenje.

Jade Lucas se je rodila s tako imenovano arahnoidno cisto v glavi, poleg tega se ji je v možganih že od rojstva kopičila odvečna tekočina. V bolnišnici Great Ormond Street je zaradi tega prestala že 15 posegov, po zadnjem so ji zdravniki povedali, da najverjetneje več let ne bo potrebovala nobene več. "Ko so mi povedali, kaj se je zgodilo med operacijo, tega nisem mogla verjeti. Mislim, da se ni še nikoli zgodilo, da bi se morali kirurgi med takšno operacijo izmikati možganski tekočini, ki dobesedno brizga naokoli. Povedali so mi, da sem lahko srečna, da sem preživela, ker je bil pritisk v mojih možganih tako visok. Ne najdem besed, s katerimi bi se zdravnikom dovolj zahvalila," pravi.

Kljub temu, da je odlično okrevala, Jade pri življenju še vedno ohranja cevka, nekakšna črpalka, ki so ji jo vstavili v možgane in črpa tekočino naravnost v njeno srce ter tako preprečuje kopičenje tekočine v možganih.

Njeno stanje je tako resno, da so zdravniki temno maso zaznali v njenih možganih že na ultrazvoku, še preden se je rodila. Nekaj mesecev po njenem rojstvu je Jadina mama opazila, da ji en del glave raste hitreje kot drugi. Peljala jo je na pregled, rentgenski posnetki pa so razkrili arahnoidno cisto. Takrat je bila tvorba že prevelika, da bi ji jo odstranili, zato so ji zdravniki v možgane vstavili cevko, ki črpa odvečno tekočino. "Za svoje stanje vem že celo življenje, zato sem navajena na operacije in bivanje v bolnišnicah. Pred začetkom kolidža sem odšla na rutinski pregled, takrat pa so zdravniki ugotovili, da se je za mojim očesom ustvaril visok pritisk in da mi optični živec krvavi." Takrat je imela cevko že vstavljeno v možgane, a se je očitno pokvarila, zato se ji je začela tekočina naglo kopičiti v možganih. Jade so povedali, da potrebuje urgentni poseg za sprostitev pritiska, saj je cista neustavljivo rasla.

Če bi cisto pustili pri miru, bi ta še bolj rasla in sčasoma poškodovala možgane. "Če črpalka neha delati, imam približno štiri ure časa za zdravljenje, v nasprotnem primeru je moje življenje močno ogroženo. Pred zadnjo operacijo je bilo v možganih že toliko tekočine in pod tako visokim pritiskom, da je cista dobesedno eksplodirala, ko so mi kirurgi odprli lobanjo," pojasnjuje Jade. Ko si je opomogla, ji je medicinska sestra povedala tudi, da je isto sekundo, ko ji je kirurg zavrtal v lobanjo, cista eksplodirala, tekočina iz nje pa dobesedno brizgnila iz glave, tako da je moral kirurg odskočiti.

Po operaciji je Jade padla v komo, zdravniki pa so njeni mami povedali, da morda ne bo preživela. V naslednjem tednu je prestala še štiri operacije na možganih, kot po čudežu pa je vse prestala uspešno in preživela. Kirurgom je uspelo z zadnjim posegom v njene možgane namestiti novo cevko, po 15 mesecih pa je končno lahko začela obiskovati kolidž. "Poskušam nadaljevati z življenjem čim bolj normalno, a stanje kljub temu močno vpliva na moje vsakdanje življenje," pravi 20-letnica. "Včasih se počutim normalno, včasih pa zaradi hudih glavobolov in pritiska za očesom sploh ne morem vstati iz postelje. Takrat me moti že dnevna svetloba in moram ležati v temi." Kakor koli že, Jade ni bilo treba na noben poseg že dve leti. Tudi cevka v možganih, ki se običajno v 50 odstotkih pokvari v 24 mesecih, še dobro deluje. "Upam, da bom sedaj ena tistih srečnežev, ki jim cevka deluje 25 let, in mi do takrat ne bo treba na nobeno operacijo več," še pravi.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602