Vizita.si
Prebavila morajo v času obolevnosti počivati.

Bolezni

Ko zbolijo prebavila

Tatjana Puc Kous
08. 10. 2009 12.00
2

Ne pozabite na osnovno načelo, ki pravi, da morajo prebavila v času obolevnosti počivati. Hrana, ki jo uživate, naj bo lahka, privoščite si lahko kuhano sadje in zelenjavo, pazite tudi na to, da bodo obroki skromnejši kot sicer.

Prebavila morajo v času obolevnosti počivati.
Prebavila morajo v času obolevnosti počivati. FOTO: iStockphoto
Hrano uživajte počasi. Pazite, da zadnji obrok zaužijete najpozneje tri ure pred spanjem. Sicer pa se potrudite, da jeste vsaj petkrat na dan, vsake tri ure pojejte manjšo količino lahko prebavljive hrane. Hrana naj bo podobna hrani, ki jo jedo majhni otroci ali starejši ljudje. Vsa hrana mora biti sveže pripravljena, nemastna, normalno slana, brez čebule in v glavnem dušena, rahlo zabeljena z malo margarine, masla ali olivnega olja.

Čemu se morate v času zdravljenja prebavil odreči?
Odsvetujemo vam: kajenje, kavo, alkohol, šumeče pijače, sadne čaje, ostre začimbe, čebulo, česen, trdo celulozno hrano, zelje (tudi kuhano in kislo zelje, kumarice, papriko), golaže, trdo solato, sadne sokove, orehe, lešnike ter kremasta peciva, od suhega sadja le suhe slive, prekajeno meso in klobase, začinjene ter suhe salame, paradižnikovo mezgo (kečap)

In kaj je dobro jesti v času zdravljenja?
Če dobro prenašate mleko, ga lahko uživate, sicer pa je boljše, da si privoščite fermentirano mleko ali kefir in sadne jogurte, če ne vsebujejo južnega sadja.
 
Od pijač lahko pijete samo naravno vodo, ki ji lahko dodate malo soka. Čaji naj bodo blagi, zeliščni in sadni.

Med draži sluznico in poslabša refluks, uživamo ga namazanega na kruh ali na prepečenec.
Med draži sluznico in poslabša refluks, uživamo ga namazanega na kruh ali na prepečenec. FOTO: iStockphoto


Zelenjavo in sadje prekuhajte ali spasirajte. Od solat lahko uživate mehko zeleno solato, korenčkovo solato in rdečo peso.

Od peciv si lahko privoščite samo suha peciva, kruh naj bo mehak ali en dan star, polnozrnate jedi naj vsebujejo mleta zrna, müsliji so lahko koruzni ali riževi brez suhega sadja, kosmiči naj bodo mehko kuhani.

Meso naj bo lahko prebavljivo, na jedilniku naj ne bo več kot trikrat tedensko, dušeno ali malo popečeno na olivnem olju, od tega vsaj enkrat ribe, ki naj bodo dušene ali rahlo popečene, brez česna, ter kunčje meso in perutnina brez kože.
 
Prikuhe so dovoljene, morate pa paziti na pripravo, saj ne smejo vsebovati prežganja, čebule, lahko pa jim dodate zelo malo paradižnika.
Jajca naj bodo mehko kuhana ali v zakuhi (1¬2 na teden).

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650