Vizita.si
Najhujši je kronični tinitus, saj je trajen in se ga s terapijami in zdravili ne da odpraviti. Ljudje s kroničnim tinitusom se tako morajo naučiti živeti z nenehnim brenčanjem, zvonjenjem, šumenjem.

Bolezni

Zvonjenje v glavi me je skoraj spravilo ob pamet

E.T.
15. 10. 2009 11.45
0

Si predstavljate, da bi v ušesu oziroma glavi ves čas slišali brenčanje, šumenje, zvonjenje? Da v vaši glavi ne bi nikoli vladala popolna tišina? S takšnim nenehnim hrupom in motečimi zvoki morajo živeti bolniki s tinitusom. Med njimi je tudi igralec William Shatner, ki ga poznamo iz serije Zvezde na sodišču, Zvezdnih stez in Lepotice pod krinko.

 

Pred kratkim je tudi kanadski igralec William Shatner priznal, da se spopada s tinitusom.
Pred kratkim je tudi kanadski igralec William Shatner priznal, da se spopada s tinitusom.FOTO: Reuters

Kanadski igralec je šele pred kratkim javno spregovoril o svoji bolezni in priznal, da je bilo življenje s tinitusom tako neznosno, da je že skoraj obupal nad seboj. ''Tinitus sem dobil med snemanjem ene od epizod Zvezdnih stez. Stal sem preblizu naprave s posebnimi efekti, ki je simulirala eksplozije,'' se usodnega dneva spominja William Shatner. ''Bili so dnevi, ko nisem vedel, ali bom preživel agonijo. Hrup v glavi je bil tako mučen, neznosen. Na neki točki sem celo pomislil, da tako ne morem več naprej.'' Nato pa se je s pomočjo strokovnjakov iz Ameriškega združenja za tinitus in sotrpinov, ki so prestajali isto kot on, spopadel z motečo okvaro. Naučil se je prezreti zvoke v sebi in se osredotočil na tiste v svoji okolici. A pravi, da ignoriranje hrupa v glavi oziroma ušesih ni trajna rešitev. Zato upa, da bodo raziskovalci kmalu našli zdravilo za tinitus.

32-letna Rachael je slišala razbijanje srca

Tudi ambiciozna Rachael Nugent, osebna asistenka iz Manchestra, je pred osmimi leti prvič zaslišala razbijanje v ušesu. Bilo je enakomerno razbijanju njenega srca. ''Najprej sem zvoke slišala le takrat, ko je bilo okrog mene vse tiho – na primer zvečer, ko sem legla k počitku. A nato sem kar naenkrat razbijanje v ušesu poslušala ves dan, vsak dan,'' pripoveduje Rachael. Ko se je obrnila na zdravnike in so ji s pomočjo različnih preiskav postavili diagnozo – utripajoč tinitus –, se ji je zrušil svet. Najbolj jo je pretresla novica, da motečih zvokov ne morejo utišati. Edino zdravilo zanjo je bilo, da se nauči živeti z zvoki v svojih ušesih. ''Ko so mi zdravniki povedali, da mi ne morejo pomagati, sem doživela zlom. Prijela me je silovita jeza in počutila sem se nemočno ter zavrženo, kot da me nihče ne jemlje resno in mi noče pomagati,“ pravi Rachael. Zaradi obvladovanja jeze je obiskovala psihologa, s tinitusom pa se je spopadla kar sama. Uvidela je, da je edini način, da se z motečimi zvoki nauči živeti. In kmalu je ugotovila, da je najboljša metoda za utišanje notranjih zvokov zunanji hrup. Tako se je iz mirne pisarne preselila v hrupne skupinske prostore, pa tudi doma se je zamotila z zunanjimi zvoki.

Najhujši je kronični tinitus, saj je trajen in se ga s terapijami in zdravili ne da odpraviti. Ljudje s kroničnim tinitusom se tako morajo naučiti živeti z nenehnim brenčanjem, zvonjenjem, šumenjem.
Najhujši je kronični tinitus, saj je trajen in se ga s terapijami in zdravili ne da odpraviti. Ljudje s kroničnim tinitusom se tako morajo naučiti živeti z nenehnim brenčanjem, zvonjenjem, šumenjem.FOTO: iStockphoto

Obstaja več vrst tinitusa

Šumenje, piskanje, brnenje je lahko prisotno v ušesih ali v glavi. Vzrokov za moteče zvoke pa je več:
- izpostavljenost močnemu hrupu (na primer poslušanje glasbe na slušalke, pri zvočnikih v klubu oziroma na koncertu, hrup na delovnem mestu …);
- prekomerna psihična obremenitev in stres;
- hudo vnetje;
- poškodba slušnih celic;
- povečana količina tekočine v notranjem ušesu (t. i. Menierova bolezn);
- motnje obtoka.
Strokovnjaki so opazili, da se tinitus večkrat pojavlja pri bolnikih z anemijo, povezujejo pa ga tudi s prekomernim delovanjem ščitnice, poškodbami glave ter celo z nekaterimi antibiotiki.

Tinitusov je več oblik – blažje oblike po navadi minejo same od sebe ali pa jih otorinolaringolog odpravi z ustreznim zdravljenjem. Lahko se na primer odloči za terapijo z zdravili, ki spodbujajo obtok, lahko uporabi fiziološko raztopino ali hiperbarično kisikovo terapijo, ki se izvaja v komori z zvišanim pritiskom. Odvisno pač od tega, za katero obliko tinitusa gre in kaj je vzrok zanj. Najhujši pa je kronični tinitus, ki pomeni trajno šumenje v ušesih ali glavi in ga z omenjenimi metodami ni možno odpraviti. Edina rešitev za ljudi s kroničnim tinitusom je, da se naučijo živeti z nenehnim šumenjem, piskanjem in brenčanjem ter da se te moteče zvoke naučijo odmisliti.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587