Vizita.si
Poskrbite za varnost in zase in svoje otroke izberite pravilno čelado!

Novice

Kolesarji, znate izbrati pravilno čelado?

Nataša Jurca
06. 05. 2010 09.39
0

Kolesarska čelada nudi učinkovito zaščito pred poškodbami glave le, če jo znate pravilno uporabljati. Kako se pravilno lotiti nakupa čelade in na kaj morate še posebej paziti nošenju?

Poskrbite za varnost in zase in svoje otroke izberite pravilno čelado!
Poskrbite za varnost in zase in svoje otroke izberite pravilno čelado!FOTO: iStockphoto

Spomladanski dnevi so kot nalašč za kolesarske izlete, a pri vsem navdušenju nikakor ne smete pozabiti čelade! Poškodbe glave so pri kolesarjih namreč izjemno pogoste, s čelado pa se lahko učinkovito zaščitite pred njimi.

Zakaj je uporaba kolesarske čelade nujna?

Odgovor je povsem preprost. Čelada ščiti pred poškodbami glave, ki so lahko tudi smrtno nevarne. In čeprav so kolesarske nesreče najhujše ob trku z avtomobilom ali katerim koli drugim vozilom, pa je lahko izjemno nevaren tudi na prvi pogled še tako nedolžen padec pri nizki hitrosti. Ravno zaradi tega je nošenje čelade najučinkovitejši način zaščite pred poškodbami glave, tako pri otrocih, kot tudi pri odraslih.

Čelade si nikoli ne smete sneti z glave. Čeprav se vam morda zdi, da vozite počasi, so lahko posledice nesreče usodne.
Čelade si nikoli ne smete sneti z glave. Čeprav se vam morda zdi, da vozite počasi, so lahko posledice nesreče usodne. FOTO: iStockphoto

Kako izbrati najprimernejšo kolesarsko čelado?

Kolesarske čelade so danes veliko prijetnejše in udobnejše, kot so bile včasih. Poleg tega je na razpolagajo veliko ugodnih možnosti za nakup. Pomembno je le, da si pri izbiri zapomnite sledeče:

- Prepričajte se, da je čelada varna. Kolesarska čelada mora biti namreč izdelana v skladu z mednarodnim standardom za kolesarske čelade EN 1078 z oznako CE. Poleg tega mora biti nalepka z oznako standarda na levi strani čelade, navodilo za uporabo pa na desni notranji strani. Pri tem morate biti pozorni tudi na oznako proizvajalca, državo in leto izdelave ter velikost.

- Čelada se mora tesno prilegati. Čelada mora biti na notranji strani oblazinjena, prilegati pa se mora tako, da je ne morete premakniti več kot za 2 centimetra v vse smeri. Tudi trakovi, s katerimi pripnete čelado, morajo biti nastavljeni tako, da čelada ne more pasti z glave in da preprečujejo njeno gibanje.

- Ne pozabite na vidljivost. Če čelada na kakršen koli način zastira vaš pogled, takoj izberite drugo. Čelada mora namreč na glavi ležati tako, da je njen ob približno dva centimetra nad obrvmi. Poskrbite pa tudi, da bo vaša čelada dobro vidna. Zato izberite svetlo ali pisano čelado.

Kako pravilno nositi čelado?

Pravila za nošenje čelade so popolnoma enaka za otroke in odrasle.

- Čelado nosite čvrsto pritrjeno na vrhu glave.

- Prepričajte se, da čelada pokriva vaše čelo in se ne premika naprej in nazaj.

- Trakovi okoli ušes morajo tvoriti obliko 'v'.

- Vedno si pripnite in močno zategnite varnostni trak pod brado (ne pod brado ali okoli spodnje čeljusti).

Izognite se najpogostejšim napakam pri nakupu čelade

Če vam čelada uhaja naprej, pomeni, da bo zadnji del vaše glave popolnoma nezaščiten. V takem primeru zategnite trak pod brado. Če čelada kljub temu še vedno 'pleše' na vaši glavi, premislite o nakupu manjše čelade.

Narobe pa je tudi, če vam čelada uhaja na zatilje in pusti nezaščiten sprednji del glave. Če se vam to dogaja, ponovno poskusite z zategnitvijo traku pod brado. V kolikor tudi to ne pomaga, kupite manjšo čelado.

Kako otroka prepričati, da je nošenje čelade nujno?

- Otroku že prvič, ko sede na kolo, na glavo nadenite čelado. Tudi takrat, ko sedi v posebnem sedežu na vašem kolesu.

- Ne glede na to, kje se otrok vozi in na kakšnem kolesu se vozi, vztrajajte, da si mora pripeti čelado. Pri tem morate biti dosledni in nikoli ne smete popustiti.

- Tudi sami vedno nosite čelado. Otrokom ste namreč vzgled.

- Otroku razložite, zakaj je uporaba čelade pomembna in nazorno opišite, kakšne so lahko posledice, če je ne bo nosil. Če ne bo razumel, ga lahko spodbudite tudi tako, da mu pokažete fotografije športnikov, ki na kolesarskih dirkah nosijo čelade.

Še nekaj navodil za varno uporabo

Otroke naučite, naj čelado med igro odstranijo z glave. Še posebej, če plezajo po otroških igralih. Če se trak pod brado preveč zategne ali pa se čelada kam zatakne, lahko namreč povzroči zadušitev.

Če ste se med vožnjo s kolesom ponesrečili in s čelado udarili ob tla ali kamor koli drugam, čelado nujno zamenjajte, četudi ni videti poškodovana. Lahko se namreč zgodi, da naslednjega udarca ne bo zdržala.

Če ste si čelado izposodili, jo dobro preglejte. Če so na njej vidne kakršne koli posledice udarca, kot na primer praske, razpoke ali asimetrije, prosite, naj vam jo zamenjajo. Izposojeno čelado pa prav tako zamenjajte, če se vam ne prilega tako, kot bi se morala.

No, sedaj ko veste, na kaj morate biti pozorni pri nošenju čelade, morate poskrbeti le še na to, da si je ne boste nikoli pozabili nadeti. Poleg tega o varnostnih ukrepih in pravilnem nošenju čelade podučite tudi svoje otroke.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587