Vizita.si
Kepajte se z otroki in tako izgubite nekaj odvečnih kalorij.

Zdravje

Koliko kalorij izgubimo z zimskimi aktivnostmi?

Nataša Jurca
03. 01. 2011 07.34
1

Če boste pazili na razmerje med zaužitimi in porabljenimi kalorijami, je vaš strah, da bi se zredili in pokvarili vse, za kar ste se čez leto trudili v fitnesu, povsem odveč. Koliko kalorij lahko porabite z zimskimi aktivnostmi?

Kepajte se z otroki in tako izgubite nekaj odvečnih kalorij.
Kepajte se z otroki in tako izgubite nekaj odvečnih kalorij. FOTO: iStockphoto
Ali se boste zredili ali shujšali, je odvisno od tega, koliko kalorij boste zaužili in koliko porabili. Čeprav je v prvi vrsti dobro vedeti, koliko kalorij se nahaja v hrani, pa so dobrodošle tudi informacije o tem, koliko kalorij je mogoče porabiti z določeno aktivnostjo.

Smučanje je odličen način kurjenja kalorij.
Smučanje je odličen način kurjenja kalorij.FOTO: iStockphoto
Zadovoljna gostiteljica

Se dobro počutite v vlogi gostitelja? Potem je to zgolj pozitivno, saj je opravljanje domačih opravil in gospodinjskih del odličen način porabljanja kalorij. No, pa začnimo seštevati. V uri nakupovanja boste porabili približno 160 kalorij, z vsako uro, ki jo boste porabili za kuhanje, pa jih boste porabili še 190. Ker boste za veliko število gostov morali prestavljati pohištvo, umikati preproge, mize, stole in še marsikaj, boste s tem v pol ure porabili še 220 kalorij. Porabite še 30 minut za oblikovanje pričeske in s tem 90 kalorij, ko bo vse zaključeno, pa v približno uri stopite še 220 kalorij – 150 s pomivanjem tal in 70 s pomivanjem posode.

Zimske radosti

Zime še ni konec, prav tako pa tudi ne snega. Ko bo ta pobelil ceste, bo potrebno poprijeti za lopate in začeti kidati. Čeprav je kidanje večini naporno in zoprno, je dobra novica ta, da v eni uri lahko izgubite približno 440 kalorij. Popoldne si privoščite drsanje (500 kalorij), hojo s krplji (570 kalorij), alpsko smučanje (430 kalorij) ali tek na smučeh (580 kalorij). Če imate doma kamin, nasekajte nekaj novih drv, s čimer boste porabili 430 kalorij v eni uri.

Če vam aktivnosti v zimskem času ne dišijo ravno najbolj, nič hudega. Tudi s počitkom na toplem lahko porabite nekaj kalorij. Med ležanjem na kavču in branjem knjige boste porabili 75 kalorij, med igranjem družabnih iger pa kar 100. Čas porabite pametno. Pospravljajte in porabite 200 kalorij ali pa se sprostite s pomočjo joge in porabite 240 kalorij v samo pol ure. To seveda niso edine aktivnosti, ki se jih lahko lotite pozimi. Kalorije boste izgubljali tudi s postavljanjem snežaka, med kepanjem in izdelovanjem snežnih angelčkov …

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587