Vizita.si
Biološka ura brez dvoma tiktaka prav vsakemu posamezniku in kaj kmalu vsi opazimo starostne spremembe, ki nikomur ne prizanašajo.

Novice

Njihova prava leta vas lahko presenetijo!

S.P.
25. 09. 2012 08.00
12

Čas še kako hitro beži, z njim pa tudi leta zvezdnikov, ki smo jih že pred mnogimi leti opazovali v filmskih uspešnicah ter na glasbenih odrih. Pa ste vedeli, koliko so že stare največje hollywoodske zvezde danes?

Fotogalerija: Bi uganili, koliko so že stari najslavnejši zvezdniki?
Biološka ura brez dvoma tiktaka prav vsakemu posamezniku in kaj kmalu vsi opazimo starostne spremembe, ki nikomur ne prizanašajo.
Biološka ura brez dvoma tiktaka prav vsakemu posamezniku in kaj kmalu vsi opazimo starostne spremembe, ki nikomur ne prizanašajo.FOTO: Reuters

Ali veste, kateri deli vašega telesa se bodo najprej postarali?

Vse se začne že v 20. letu starosti...

S staranjem se hkrati niža tudi število živčnih celic oziroma nevronov, ki so glavni gradniki živčevja. Sprva jih je okrog 100 bilijonov, po dopolnjenem 20. letu starosti pa se lahko število teh zmanjša tudi do 10.000 na dan. To lahko močno vpliva predvsem na naš spomin in splošno delovanje možganov. Nič bolje se ne godi niti našim pljučem, saj se v tem obdobju že marsikdo začenja spopadati s pogosto zadihanostjo in pomanjkanjem sape. Največje spremembe pa se zagotovo najbolj odražajo predvsem na naši koži. Ta je namreč z leti vse manj čvrsta in močna, opazimo pa lahko tudi že prve nadležne gubice, ki jih zagotovo nismo veseli.

Starostne spremembe pogosto najprej opazimo predvsem na koži.
Starostne spremembe pogosto najprej opazimo predvsem na koži. FOTO: iStockphoto

Kaj pa po tridesetem?

Kosti se bistveno hitreje celijo pri otrocih kot pri odraslih, saj se začnejo te po dopolnjenem 30. letu starosti opazno starati. Kostna gostota se posledično manjša, zaradi česar se lahko doba celjenja podaljša tudi za dolgih 10 let. Previdno, da ne pride do osteoporoze. Isto pa velja tudi za naše mišice, ki so z leti vse bolj ohlapne. Do 40. leta starosti namreč začnemo na letni ravni izgubljati tudi do dva odstotka mišične mase. Pri ženskah je postopek najbolj opazen predvsem na predelu prsi, ki z leti veliko izgubijo na čvrstosti in velikosti. Ob povečanem tveganju za nastanek rakavih obolenjih pa je na udaru tudi vaša plodnost, saj začneta število in kakovost jajčec drastično upadati. Morda pa se lahko potolažite z dejstvom, da se veliko moških v tem letu že začne spopadati s plešavostjo.

Z leti se večajo tudi nekatera tveganja!

V 40. letu starosti se mnogi posamezniki začnejo spopadati z zmanjšano sposobnostjo vida, ki se kaže predvsem z zamegljenostjo in težavami pri osredotočanju na določen predmet, opazno pa je tudi vse manjše tvorjenje sline, ki najbolj učinkovito preprečuje nabiranje bakterij v ustni votlini. Seveda pa je škoda najbolj opazna predvsem na srcu, ki postaja vse bolj šibko. Krvne žile so namreč manj elastične, arterije pa pogosto zamašijo nabrane maščobe. Predvsem moške po 50. letu starosti močno ogroža tveganje za srčni napad ali pa povečanje prostate, ki je pogosto glavni krivec za nenadzorovano uhajanje urina.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587