Vizita.si
Z rednimi testiranji in pregledi se lahko popolnoma izognete raku debelega črevesja in danke!

Rakave bolezni

Kolorektalnemu raku se lahko popolnoma izognete!

STA/N.J.
02. 03. 2011 22.43
0

Črevo, zadnjica in izločanje so tema, o kateri se v našem kulturnem okolju ne govori veliko, kar je najverjetneje eden od razlogov, da ljudje s tovrstnimi težavami v Sloveniji ne gredo k zdravniku, dokler niso težave zares hude.

Odzivnost na vabila v presejalni program zgodnjega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesju in danki Svit se je letos povečala za 20 odstotnih točk. Do konca maja se je na testiranje odzvalo 56 odstotkov vabljenih. Da bi program dosegal zastavljene cilje, pa bi se moralo vanj vključiti 70 odstotkov povabljenih.

Približno šestim odstotkom ljudi, ki se vključijo v program, pri testiranju odkrijejo prikrito krvavitev v blatu, takšni bolniki so nato napoteni na kolonoskopijo. Lani so pri 2441 udeležencih programa Svit odkrili prikrito krvavitev, večina jih je kolonoskopijo tudi opravila. Pri 20 je bila kolonoskopija odložena zaradi zdravstvenih razlogov, 63 bolnikov pa je ni želelo opraviti. Pri tistih bolnikih, ki jim odkrijejo raka na debelem črevesju in danki v okviru programa Svit, je rak v 70 odstotkih odkrit v zgodnji fazi razvoja, medtem ko so bili tovrstni raki, odkriti izven programa, v več kot 80 odstotkih odkriti v poznih fazah, navajajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Z rednimi testiranji in pregledi se lahko popolnoma izognete raku debelega črevesja in danke!
Z rednimi testiranji in pregledi se lahko popolnoma izognete raku debelega črevesja in danke!FOTO: POP TV

Lani so v okviru Svita odkrili 118 primerov raka na debelem črevesju oz. danki. Od tega je bilo 70 odstotkov odkritih v zgodnji fazi razvoja, medtem ko je bilo v preteklih desetih letih v zgodnji fazi odkritih med 12 in 14 odstotkov te oblike raka.

Prav zato je osveščanje ljudi o pomembnosti udeležbe na testiranje bistveno, saj rak na debelem črevesju in danki pogosto dolgo poteka povsem brez očitnih simptomov. Ta oblika raka se večinoma razvije iz predrakavih sprememb na steni črevesa – polipov. Če se polipi odkrijejo in jih zdravniki pravočasno odstranijo, je rak mogoče preprečiti. Pri tistih rakavih spremembah, ki jih odkrijejo dovolj zgodaj, je zdravljenje lahko zelo uspešno, bolnik ne le, da preživi, ohrani tudi kvaliteto življenja.

Udeležba v programu Svit je še vedno nižja kot pri drugih dveh presejalnih programih zgodnjega odkrivanja raka, ki potekata v pri nas. Udeležba v programu zgodnjega odkrivanja raka dojke Dora je okoli 80-odstotna, medtem ko je stopnja pregledanosti pri programu zgodnjega odkrivanja raka na materničnem vratu Zora več kot 70-odstotna, je razvidno iz podatkov na spletnih straneh obeh programov. Za uspeh programa je izredno pomembna tudi vloga osebnega zdravnika vsakega udeleženca, ki s svojimi pojasnili in s spodbudo lahko namreč bistveno vpliva na razumevanje problema te bolezni, programa in motivacijo za udeležbo.

Sicer pa lahko k preprečevanju nastanka bolezni največ pripomore vsak posameznik, poudarjajo na IVZ. Tveganje, da nekdo zboli za rakom na debelem črevesu ali danki, namreč povečuje nezdrav življenjski slog, pri čemer izstopa premalo gibanja, debelost, nezdrava prehrana s premalo vlaknin, sadja in zelenjave, uživanje alkohola in kajenje.

Da bi se ljudje čim pogosteje odločali za sodelovanje v Svitu, je treba pri zelo velikem deležu prebivalstva doseči povsem novo ravnanje, nov odnos do zdravja in veliko stopnjo zaupanja, pravijo na IVZ. S tem namenom bo v sredo v državnem zboru potekala tudi nujna seja odbora za zdravstvo, kjer bodo razpravljali o učinkovitosti presejalnih programov Zora, Dora in Svit.

Preberite več o programu Svit in testu za odkrivanje prikritih krvavitev v blatu ter preverite, ali boste zboleli za rakom debelega črevesja in danke!

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587