Vizita.si
Hrana ubija

Novice

KOLUMNA: Ubija hrana, voda ...

Jelica Žalig Grce
11. 08. 2009 17.54
6

Ne spomnim se čisto natančno, kdaj je kar naenkrat državo začelo skrbeti za zdravje nas kadilcev. Ali pa smo le začeli nekadilcem iti neznosno na živce?

Jelica Žalig Grce je kolumnistka, ki bo sodelovala v naši akciji Odvajanje kajenja. Potek akcije boste lahko spremljali na naši spletni strani od 1. do 8. septembra.
Jelica Žalig Grce je kolumnistka, ki bo sodelovala v naši akciji Odvajanje kajenja. Potek akcije boste lahko spremljali na naši spletni strani od 1. do 8. septembra.FOTO: Dare Čekeliš
Veseli bomo, če se nam boste prek našega foruma Adijo kajenje s svojimi zgodbami in komentarji pridružili tudi vi. Tri, ki boste sodelovali, bomo 8. septembra nagradili s knjigo Allen Carr Končno nekadilci!

 

Skratka, država je poskrbela za ustrezno zakonodajo, ki je najprej (pred desetimi leti?) prepovedala kajenje v javnih prostorih, torej ambulantah, bolnišnicah, v šolah, tudi v šolskih zbornicah se ni smelo več kaditi; sledili so poslovni prostori, pa gostilne – najprej samo polovica oziroma so morali gostinci poskrbeti, da cigaretni dim ne bo motil nekadilcev, na cigaretnih škatlicah so se pojavili tisti slavni napisi o tem, da kajenje ubija, pa da se zaradi kajenja hitreje stara koža, pa da škodujemo kadilci tudi nekadilcem ...

Da ne bom naštevala v nedogled. Kot veste, od lani več ne smemo kaditi v gostinskih lokalih. Samo še doma. Malo me skrbi, da bo kmalu prepovedano kaditi tudi zunaj. Najbolj bi me prizadelo, če bi prepovedali kaditi v naših Alpah, ker navdušeno planinarim. Ko se priplazim na vrh, si najprej prižgem cigareto, seveda. Še dobro, da bom kmalu nehala.

Vse lepo in prav, to o škodljivosti kajenja, verjetno celo marsikaj drži, vendar po mojem skromnem mnenju ubija še kaj drugega, ne samo kajenje. Na primer alkohol, pa žal na niti eni steklenici alkoholne pijače nisem zasledila opozorila o škodljivosti pitja alkohola. Prepričana sem, da je alkohol lahko veliko bolj škodljiv zdravju kot kajenje. Zaradi alkohola ravno tako umirajo, velikokrat tisti, ki ga niso nikdar poskusili. Za največ prometnih nesreč s smrtnim izidom naj bi poleg prevelike hitrosti na naših cestah bil kriv ravno alkohol. In nikoli še nisem slišala ali pa prebrala, da bi kdo umrl zato, ker je naenkrat pokadil preveč cigaret, jih je pa že veliko umrlo od zastrupitve z alkoholom.

Torej, mogoče bi morali tudi na steklenice z vinom začeli lepiti opozorila: Alkohol ubija ... in seveda na vse prehranske izdelke v trgovinah zaradi vseh zdravju škodljivih snovi, ki jih ti vsebujejo, na primer konzervansov, barvil, nekateri E-ji so rakotvorni. Pa nikjer nobenega opozorila. Prav zanima me, če bi kdo kupoval čips, smokije, bonbone ... z opozorilom, da izdelek škoduje zdravju ali da celo ubija.

V Prekmurju ubija tudi voda iz vodovodne pipe, ki je namenjena kuhanju, pitju in naj bi bila torej zdrava. Pa ni, zaradi pesticidov. Na dolgi rok verjetno zdravju škoduje vse bolj onesnažen zrak v mestih, zaradi prometa in kurjave ...

Dvoličnost pa taka!
 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587