Vizita.si
image (28)

Novice

Po 10 letih je dobil uho!

Ni.J.
20. 12. 2011 08.05
0

Deček, ki se je rodil le s polovico ušesa, je bil v šoli dolgo tarča zbadanja sovrstnikov. Kirurgi so mu iz njegovih reber oblikovali novo uho, deček pa lahko končno nosi tudi očala, ki jih prej ni mogel.

10-letni Sean Wingrove-Smith iz Kenta se je rodil brez polovice desnega ušesa, kar je bila posledica redke dedne okvare. Po številnih operacijah, ki jih je v svojem življenju prestal, pa so mu kirurgi iz bolnišnice Great Ormond Street Hospital končno oblikovali novega.

Za oblikovanje ušesa so kirurgi uporabili del hrustanca iz dečkovih reber, Sean pa si sedaj prvič v življenju lahko nadene očala, ki jih še kako potrebuje. Sean se je sicer rodil s sindromom Goldenhar, motnjo, ki prizadene približno enega otroka na 25 tisoč in povzroči, da se ušesa, ustnice ali nos prenehajo pravilno razvijati še v maternici. Vzrok za nastanek motnje doslej še ni znan.

Čeprav je Sean še vedno gluh na eno uho, njegova starša pravita, da je lepotni poseg močno okrepil njegovo samozavest. “Ljudje pravijo, da bi vsakdo moral biti srečen takšen, kakršen je,“ pravi dečkova mama, 38-letna Dee. “Sean je bil od nekdaj srečen otrok, a vendar so se začeli ljudje norčevati na njegov račun.“

Zapleten postopek oblikovanja ušesa se je začel že pred letom dni. Po več urah oblikovanja ušesa iz hrustanca dečkovih reber so morali kirurgi namreč Seanu odvzeti še nekaj kože z lobanje, da so hrustanec prekrili. Uho se je celilo celo leto, proces okrevanja pa je vključeval številne obiske v bolnišnici. Vendar pa Sean sedaj končno lahko govori o svoji izkušnji s sošolci, česar se je prej močno izogibal. “Operacija me ni skrbela,“ pravi 10-letnik. “Sovražil sem igle, a vendar je bilo zabavno priti v šolo z velikim belim povojem okoli glave, zaradi katerega sem bil videti kot kakšen Smrkec. Edina stvar, ki me moti, je ta, da so ušesa drugih ljudi na otip mehkejša, moje pa je trdo in neupogljivo. Sicer pa sem navdušen!“ Sean je eden redkih ljudi, ki so jim kirurgi doslej opravili tovrsten poseg.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587