Vizita.si
Brazgotine so ostale za vedno.

Novice

'Končno sem pripravljena pokazati svoje brazgotine'

K.B.
03. 06. 2015 12.41
16

20-letna Lucy Wilson se že vse življenje spopada z grozljivimi brazgotinami po telesu, ki so posledica nesreče v otroštvu, ko je materi padla v vrelo kopel. Opeklo ji je kar 30 odstotkov kože, brazgotine pa so ostale za vedno. Čeprav se je svojih brazgotin vse življenje sramovala in jih skrivala pred drugimi, pa je teh dni konec. Sedaj jih je pripravljena pokazati svetu.

Opekline - 2
Opekline - 2FOTO: Facebook
Mlada Britanka Lucy Wilson je v otroštvu utrpela močne opekline po rokah in nogah, ki so ostale za vedno. Dolgo časa se je zaradi njih tudi poleti skrivala za dolgimi rokavi in hlačami ter se spopadala z nizko samopodobo.
Sedaj brez težav obleče kratke hlače, kratke rokave in nadene kopalke.
Sedaj brez težav obleče kratke hlače, kratke rokave in nadene kopalke. FOTO: Facebook
A sedaj je odločena, da je teh dni konec in letošnje poletje bo nosila bikinke in kratke hlače tako kot ostale njene vrstnice. S svojim pogumom pa želi navdihniti tudi druge žrtve opeklin, ki se sramujejo svojega videza. ''Sedaj vem, da ni razloga za to, da bi se sramovala svojih opeklin. Neverjetno je, ko lahko pokažem svoje 'bojne rane' tudi ostalim žrtvam opeklin in jim s tem podam sporočilo, da se jim ni treba skrivati pred svetom,'' je svojo odločitev pojasnila pogumna 20-letna Lucy Wilson.

Lucy je hude opekline utrpela, ko je bila še dojenčica. Njena mati Cindy je pripravljala kopel in deklico le za nekaj trenutkov pustila samo v kopalnici. Takrat se je zvrnila v vrelo kopel in opeklo ji je kar 30 odstotkov kože. Takoj so jo odpeljali v bližnjo Nottingham mestno bolnišnico, kjer so se borili za njeno življenje, saj je utrpela še hudo zastrupitev krvi. Zdravniki so se bali, da ne bo nikoli več hodila in celo, da opeklin ne bo preživela. ''Oskrbeli so opekline, morali pa so mi amputirati tudi konice prstov na rokah in nogah,'' pojasnjuje. Dojenčica je preživela, a čakalo jo je dolgo okrevanje. Do svojega 20. leta starosti je prestala kar 50 operacij in večino svojega otroštva preživela v bolnišnici.

Brazgotine pa niso ostale le na njeni koži, a tudi na njeni samopodobi. Vodja dobrodelne organizacije za pomoč otrokom z opeklinami Alison Tweddle pojasnjuje, da so žrtve opeklin zaznamovane za vse življenje: ''Opeklina ostane do konca življenja, posledice pa niso le fizične, a tudi psihološke narave. Nesreča, ki se zgodi v nekaj sekundah, življenje spremeni za vedno in vodi do dolgega okrevanja, ki vključuje vrsto bolečih operacij.''

Brazgotine so ostale za vedno.
Brazgotine so ostale za vedno.FOTO: Facebook

Lucy je potrebovala dolgo časa, da je okrepila svojo samozavest, pri tem pa ji ljudje niso bili v veliko oporo. ''Spominjam se, da so velikokrat s prstom kazali name, a te ljudi sedaj pomilujem, saj ni moja krivda, da sem opečena. Včasih mi prodajalke celo niso želele dati drobiža v roke, ker so se bale, da bi se česa nalezle. Bilo bi veliko lažje, če bi me neznanci vprašali, kaj se mi je zgodilo,'' pojasnjuje. A v veliko oporo ji je bila njena mati Cindy. ''Po zaslugi moje matere sem postala močna in odločna. Od nekdaj sem vedela, da se ti lahko zgodi še kaj hujšega. Negativni občutki, ki sem jih imela zaradi mojih brazgotin, so mi vzbujali slabo vest, saj sem imela občutek, da sem s tem prizadela svojo mati, zato sem se vedno trudila, da bi ostala pozitivna.''

Amputirati so ji morali tudi prste na rokah in nogah.
Amputirati so ji morali tudi prste na rokah in nogah.FOTO: Facebook

Šele ko se je vpisala na študij novinarstva, pa se je odločila, da bo ljudem pokazala, da se nima česa sramovati. ''Že samo dejstvo, da sem šla na univerzo, mi je dalo samozavest, vedela pa sem tudi, da bom tam spoznala nove sošolce,'' pove. Želela jim je pokazati, da je kljub svoji drugačnosti človek, ki si zasluži spoštovanje in prijazno besedo. Svoje poslanstvo pa je našla tudi v tem, da opečencem pomaga pri premagovanju težav z nizko samopodobo. ''Kolikor mi med študijem novinarstva čas dopušča, skušam čim več pomagati otrokom z opeklinami in drugim preživelim. Na ta način se skušam tudi zahvaliti za vso pomoč, ki sem jo sama prejela od ljudi, ki so mi stali ob strani in svojo pomoč deliti naprej.''

Lucy se sedaj končno počuti dobro v svoji koži in ima vrsto prijateljev, ki ji stojijo ob strani. Izjemno pa se že veseli letošnjega poletja, saj načrtuje potovanje v Vietnam, Kambodžo in na Tajsko, kjer bo brez oklevanja nadela tudi kopalke, kratke hlače in kratke rokave. S svojo zgodbo pa je v navdih tudi mnogim drugim žrtvam opeklin. ''Navdušeni smo, ko smo slišali, kako prijetna potovanja načrtuje Lucy. Njen pogum in odločnost, da premaga vse neprijetnosti, ki sodijo zraven, so res v velik navdih,'' je povedala Alison Tweddle.

Lucy s prijateljico na bazenu.
Lucy s prijateljico na bazenu.FOTO: Facebook


 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631