Vizita.si
Adijo, tabletke! Prihaja kontracepcijski gel.

Novice

Kontracepcija, ki si jo kar namažete!

Ni.J.
27. 10. 2010 08.45
0

Strokovnjaki so ustvarili revolucionarni gel za telo, ki naj bi preprečeval neželeno nosečnost in tako nadomestil vsem zelo dobro znano kontracepcijsko tabletko.

Adijo, tabletke! Prihaja kontracepcijski gel.
Adijo, tabletke! Prihaja kontracepcijski gel.FOTO: iStockphoto

Ženske si bodo lahko kmalu majhno količino posebnega gela enkrat dnevno vtrle v roke, noge, ramena ali trebuh in na ta način preprečile neželeno nosečnost. Strokovnjaki newyorškega raziskovalnega centra Population Council so namreč ustvarili kontracepcijski gel, ki se je na testiranjih izkazal za enako uspešno metodo preprečevanja nosečnosti kakor kontracepcijske tabletke.

Vendar pa se kontracepcijski gel v nečem le razlikuje od tabletk. Ne povzroča namreč stranskih učinkov, kot so pridobivanje telesne teže, akne, spremenljivost razpoloženja in glavoboli, ki prizadenejo skoraj 40 odstotkov uporabnic tabletk. Strokovnjaki zato verjamejo, da bi gel lahko postal izjemno priljubljen in pravi hit predvsem med mlajšimi ženskami oziroma dekleti, na ta način pa bi lahko omejili tudi najstniške nosečnosti.

Gel pa bodo, za razliko od tabletk, lahko uporabljale tudi doječe matere, saj hormoni, ki jih vsebuje gel, ne morejo pronicati v materino mleko, ter vse ženske, ki si želijo zaščite pred nosečnostjo in jim redno jemanje tabletk povzroča težave. Stvaritelji kreme namreč menijo, da se bo nekaterim ženskam kljub vsemu lažje med vsakodnevnim negovanjem spomniti namazati s kontracepcijskim gelom in ga vtreti v telo, kakor se vsak dan spomniti vzeti tabletko.

Brezbarvni gel, ki so ga razvili v newyorškem laboratoriju, vsebuje kombinacijo spolnih hormonov – estrogena in progesterona, ki ju sicer lahko najdemo v večini kontracepcijskih tabletk. Vendar pa se progesteron v gelu nahaja v drugačni obliki, poimenovan kot nestoron, za katerega so testi pokazali, da povzroča manj neželenih stranskih učinkov. Gel se hitro vpija v kožo, ne pušča sledi, progesteron in estrogen pa pronicata v kri. Ko se gel absorbira v kri in s tem v organizem, vpliva na proizvajanje estrogena in progesterona v organizmu in na ta način preprečuje nosečnost.

Ženske si bodo v telo dnevno vtrle le majhno količino gela, približno v velikosti dveh kapsul, vsak mesec pa naj bi ga za teden dni prenehale uporabljati, tako kot so do sedaj za teden dni prekinile z jemanjem tabletk, in na ta način sprožile krvavitev.

Gel bo na lekarniških policah dostopen v nekaj letih, saj bo moral prestati še nekaj testiranj. Do sedaj so zgodnji testi, ki so jih opravili na 18 ženskah med 20. in 30. letom starosti, pokazali, da je gel enako učinkovito kontracepcijsko sredstvo kakor tabletka, raziskave pa so pokazale tudi, da so ženske veliko raje uporabljale gel kakor tabletko.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587