Vizita.si
image (28)

Novice

Napovedali so ji samo nekaj mesecev življenja

K.R./K.B.
15. 11. 2011 08.02
5

Kljub temu da so singapurski deklici Ng zdravniki ob rojstvu napovedali le nekaj mesecev življenja, pa je ta letos dopolnila dvajset let. Se sprašujete, kako je to možno? Kot sama pravi, z voljo in ljubeznijo do življenja.

Danes 20-letna Ng Poh Peng je navdih za mnoge. Že vse življenje namreč bije bitko s hudo obliko ihtioze, redko boleznijo kože, ki povzroča, da se ta lušči kot ribje luske, in pod seboj razkriva rožnato barvo. Zaradi te bolezni so ji zdravniki pri osmih mesecih starosti napovedali le še dva meseca življenja, saj zdravila za to bolezen ni. A mlada Kitajka se ni predala. Zakaj? Pravi, da zaradi ljubezni. Ob neomajni, brezpogojni ljubezni je našla pogum in moč ter se tako kljub svojemu videzu spopadla z življenjem. Ne le to, kljub stanju svoje kože in nenehnim bolečinam pridruženega artritisa je vztrajala v šoli in tako marca letos pridobila visoko priznanje in certifikat za delo v računovodstvu.

Kaj je ihtioza?

Ihtioza je redka dedna bolezen kože, do katere pride zaradi nepravilnega poroževanja kože. ''Pri večini ihtioz gre za dedno pogojeno motnjo v sestavi keratina, ki predstavlja osnovni sestavni del kožnih celic. Kožne celice se preveč množijo, zadebeli se povrhnja plast kože, celice so med seboj ločene na nenormalen način, kar se kaže v spremenjeni propustnosti za vodo, '' pove dermatologinja dr. Metka Adamič in dodaja, da je pri takšnem obolenju pomembno, da se s primerno nego vzdržuje primerna vlažnost povrhnjice – to lahko omogočajo kreme, ki vsebujejo ureo. Kadar je povrhnjica preveč zaroženela, pa jo je treba negovati s sredstvi, ki jih imenujemo keratolitiki – predpiše jih običajno dermatolog. V vsakem primeru je tu pomembno, da zdravljenje vodi dermatolog, saj tako lahko ublaži srbečico in pomaga pri preprečevanju izbruhov te bolezni.

Pri tako hudi obliki, kot jo ima Ng, je tako pomembno, da se kožo vsak dan redno neguje in obvezuje s prevezami, ki jo varujejo pred poškodbami in ranami. Njeno stanje spremljajo še hude bolečine in srbečica, vsekakor pa je bolezen vidna tudi navzven, zaradi česar se je Ng soočala tudi z neprijetnimi komentarji in opazkami. Njena stiska se je pred časom močno dotaknila bralcev časopisa New paper, ki so zanjo zbrali skoraj 220.000 evrov in ji s tem omogočili bolj kakovostno življenje. Neopažen pa ni ostal niti njen pogum. Lansko leto je bila izbrana za eno od 2.400 Singapurcev, ki so na otvoritvi mladinskih olimpijskih igrah imeli čast nositi baklo.

Ng Poh Peng je zagotovo primer pravega optimizma in ljubezni do življenja. In če je za večino življenje nekaj povsem samoumevnega, življenje za mlado Singapurčanko ostaja večna borba.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587