Vizita.si
Kanadski strokovnjaki so v laboratoriju razvili način, kako iz kože ustvariti krvne celice. Metoda je laboratorijsko že dokazana na ljudeh, klinična testiranja še sledijo.

Novice

Kožo je mogoče spremeniti v kri!

Ni.J.
10. 11. 2010 08.51
0

Bolniki, ki bodo v prihodnje za operacijo ali zdravljenje raka potrebovali transfuzijo krvi, jo bodo po novem lahko dobili iz majhne zaplate lastne kože.

Kanadski strokovnjaki so v laboratoriju razvili način, kako iz kože ustvariti krvne celice. Metoda je laboratorijsko že dokazana na ljudeh, klinična testiranja še sledijo.
Kanadski strokovnjaki so v laboratoriju razvili način, kako iz kože ustvariti krvne celice. Metoda je laboratorijsko že dokazana na ljudeh, klinična testiranja še sledijo.FOTO: Reuters

Kanadski raziskovalci so pri spreminjanju človeške kože neposredno v kri naredili velik korak naprej. Na ta način bi lahko, kot pravijo, bolnikom zagotovili zadostne količine krvi. To pa ne le v kirurške namene, temveč tudi pri bolnikih z rakom in bolnikih, ki imajo krvne težave, kot je na primer anemija.

Kri so poskušali iz celic razviti že drugi znanstveniki, a so pri tem skušali to storiti s spreminjanjem izvornih zarodnih celic. Te metode so prinesle veliko razočaranje, saj so preizkusi pokazali, da izvornih celic ni mogoče spremeniti do te faze, da bi bile dovolj razvite za transplantacijo in uporabo pri odraslih ljudeh. Poleg tega so izvorne celice v omejeni količini in bi lahko z njimi proizvedli manjšo količino krvi.

Kanadski raziskovalci so vse težave, ki so se pojavljale pri predhodnih raziskavah, obšli in odkrili rastne faktorje, snovi, ki regulirajo delitev celic in njihovo preživetje. Z njimi namreč lahko kožne celice reprogramirajo neposredno v krvne, ne da bi pri tem prehajale v izvorno fazo. Na ta način lahko takoj ustvarijo odraslo krvno celico, ki jo je mogoče uporabiti tudi pri odraslih osebah. S tem, ko se izognejo izvorni fazi celice, bi lahko proizvedli tudi veliko večjo količino krvnih celic.

Vodja in avtor kanadske študije je Mick Bhatia z inštituta za raziskovanje izvornih celic in raka na kanadski univerzi McMaster. Bhatia je v preteklih dveh letih s svojo ekipo v laboratoriju kožo odraslih in mladih ljudi že večkrat uspešno spremenil v kri. S tem je dokazal, da je metoda učinkovita pri vseh generacijah ne glede na starost celic in tip kože. Klinični preizkusi naj bi se začeli že v začetku leta 2012.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587