Vizita.si
Opekline - 5

Novice

Kraljici maturantskega plesa uničili sanje

K.B.
18. 08. 2015 15.23
6

16-letna Mary Bates je sanjala o tem, da bo nekoč postala manekenka, sedaj pa je prepričana, da so njene sanje razblinjene. Mlada lepotica, ki je osvojila tudi naslov ’kraljica maturantskega plesa’, si je na počitnicah v Turčiji privoščila poslikavo s kano, ki je povzročila hude opekline in velike brazgotine, ki bodo ostale za vedno.

Mlada Mary Bates je od nekaj sanjala, da bo manekenka ali model, sedaj pa pravi, da je njenih sanj konec.
Mlada Mary Bates je od nekaj sanjala, da bo manekenka ali model, sedaj pa pravi, da je njenih sanj konec.FOTO: Facebook
16-letna Mary Bates si je na počitnicah v Turčiji nič hudega sluteče privoščila poslikavo s kano, ki naj bi v nekaj tednih izginila. A teden dni kasneje se je področje na levi nogi vnelo in pričelo otekati. Takoj, ko je prišla nazaj s počitnic, v domače britansko mesto St. Albans, je poiskala zdravniško pomoč. Stanje je bilo takrat že slabo in zdravniki so jo hitro napotili na oddelek za opekline. ’’Delčki moje kože so odpadali z noge in bilo je ogabno, ker sem dobesedno videla svoje meso. Opekline so bile hude in zdravniki so rekli, da je bila to najhujša poškodba zaradi črne kane, kar so jo videli do sedaj,’’ je za britanski Mail Online povedala Mary Bates.
Na dopustu v Turčiji si je privoščila poslikavo s kano, ki je čez teden dni povzročila grozljivo reakcijo kože.
Na dopustu v Turčiji si je privoščila poslikavo s kano, ki je čez teden dni povzročila grozljivo reakcijo kože. FOTO: Facebook

Test je pokazal, da je opekline povzročila kemikalija parafenilendiamin, ki je v Evropski uniji strogo nadzorovana. Reakcija kože na kemikalijo je privedla do opeklin in brazgotin, ki so na žalost nepopravljive. Na njeni levi nogi bodo ostale za vedno, najstnica pa je prepričana, da je s tem tudi konec njene manekenske kariere, ki se ji je ravno pričela odpirati. ’’Ta teden ne bom šla na modno revijo, saj zaradi poškodovane kože na nogi nisem več samozavestna,’’ je priznala. ’’Vedno sem si želela biti manekenka in vem, da bo to sedaj res težko uresničiti. Kdo bi želel model s tako nogo,’’ pove obupana najstnica, ki si niti v sanjah ni mislila, da bi se lahko zgodilo kaj takega. ’’V preteklosti sem si že privoščila poslikavo s kano in takrat nisem imela težav. Poslikala sem si roke in poslikave so bile res lepe. Počutila sem se lepo,’’ pove.

A mladostnica sedaj že razmišlja o tem, da bi nekoliko prilagodila svoje sanje. Pravi, da se bo raje osredotočila na svoje sposobnosti ličenja in friziranja. Odločila se je, da se bo septembra vpisala v študij teatralnega ličenja, frizure in fotografiranja. Razmišlja o tem, da bi lahko ustvarjala filmski make-up. ’’Rada ustvarjam filmski make-up in sčasoma se bom morda naučila tudi prikrivati brazgotine za filme. Če bom postala dovolj dobra v tem, upam, da bom dobro znala prikriti tudi svojo brazgotino,’’ pove mladostnica.

Njena mati 43-letna Lisa, ki je svoji hčerki Mary pomagala načrtovati počitnice v Turčiji, pa si želi, da bi potovalne agencije svoje stranke opozorile o nevarnosti poslikav s kano: ’’Dolgotrajna izpostavitev kemikaliji PPD je izjemno nevarna in o tem bo morala še dolgo razmišljati. Sedaj brez zaščite ne sme na sonce še vsaj dve leti, kar je za njo res velika omejitev. Potovalne agencije bi morale narediti več na tem področju, da zavarujejo svoje stranke.’

Brazgotine zaradi opeklin kože bodo ostale za vedno.
Brazgotine zaradi opeklin kože bodo ostale za vedno.FOTO: Facebook

Dr. Christopher Flower, direktor britanskega združenja za kozmetiko, osebno nego in parfumov, ki je po izobrazbi biolog in toksikolog, pa je pojasnil: ’’Začasni tato s črno kano predstavlja veliko tveganje za močno reakcijo po poslikavi. Poveča se tudi tveganje za to, da v prihodnosti ne bomo mogli več uporabljati barve za lase ali da bomo utrpeli večjo reakcijo nanjo, če ne bomo upoštevali varnostnih navodil. Moj nasvet je jasen, prosim izogibajte se tako imenovanim tatojem s črno kano.’’

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631