Vizita.si
balerina

Novice

Kritik očital nekoč anoreksični balerini, da je debela

E. D.
15. 12. 2010 07.57
0

Balerina Jenifer Ringer se je nekoč borila z anoreksijo in kompulzivnim prenajedanjem, a ji je motnje hranjenja uspelo premagati. Ker je balet njen poklic in ker so treningi naporni, je 37-letna balerina še vedno precej suha. A kritik New York Timesa jo je kljub temu označil za nekoliko debelo.

V kritiki baleta Hrestač v New York Timesu je kritik Alastair Macaulay zapisal, da je Jenifer Ringer, ki v omenjeni baletni predstavi pleše eno od vodilnih vlog, videti, kot bi pojedla kakšno sladkorno palčko preveč. S to izjavo je sprožil številne polemike v javnosti, kajti pred časom je 37-letna balerina priznala, da se je nekoč spopadala z anoreksijo in kompulzivnim prenajedanjem, poleg tega je še danes, čeprav je motnje hranjenja premagala, zaradi napornih plesnih vaj in nastopov precej suha. ''Sprva, ko sem prebrala kritiko, sem se počutila zelo slabo. Potem pa sem si rekla, da je to le mnenje enega človeka in da jih je bilo tisti večer v dvorani še kakšnih 2000 drugih ljudi. Poleg tega sem zdaj že na takšni točki v življenju, da sem lahko kritiko prebolela in šla naprej,'' je v intervjuju za Msnbc povedala Jenifer in dodala: ''Nisem pretežka, morda imam le malo več ženskih oblin kot kakšna druga balerina. A pri newyorškem mestnem baletu je pravzaprav najlepše prav to, da so v ekipi takšni in drugačni plesni tipi – visoki, majhni, atletski, bolj ženstveni … In prav vsak tip balerine oziroma baletnika pleše čudovito.''

Jenifer se je z baletom srečala že pri rosnih 10 letih in vse od takrat naprej pleše. A ko je pri 16 letih vstopila v svet profesionalnih baletnih plesalcev, je začela drugače gledati na svoje telo. Začela je stradati, obdobjem odrekanja pa so sledila obdobja kompulzivnega prenajedanja. ''Mislim, da je bilo za moje težave krivo to, da nisem bila popolnoma pripravljena na svet odraslih, v katerega sem takrat stopila in kot obrambni mehanizem na to so se pojavile motnje hranjenja,'' razlaga 37-letna plesalka. ''Sicer pa je balet področje, kjer je samo telo zelo pomembno. Plesalci se trudimo biti popolni v vseh pogledih, tako v tehničnem kot tudi v drugih pogledih. Poleg tega je balet fizično zelo naporen poklic. Ves dan plešemo in tako mnogi že s tem izgubijo veliko kilogramov. Kajti včasih plešeš tudi po osem ur na dan. Vendar pa po drugi strani ni dobro, če si preveč suh, kajti potem si tudi bolj slaboten in težko opravljaš svoje delo. To se je zgodilo tudi meni v obdobju, ko sem se spopadala z anoreksijo – kajti zaradi stradanja si preveč slaboten, da bi dobro plesal.''

Vendar je uspela motnje hranjenja premagati in danes ima Jenifer zdrav odnos do svojega telesa, zato je kritika tudi ni tako zelo vrgla s tira. Pravi, da opravičila ne pričakuje, da pa bi bilo lepo, če bi se kritiki raje kot na telesa in težo plesalcev osredotočali na sam ples in tehnično izvedbo. ''Mislim, da bi se morali pri baletu osredotočati na prelepe plesalke z najrazličnejšimi telesi, ki odlično plešejo na čudovito glasbo,'' še dodaja Jenifer.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587