Vizita.si
image (28)

Novice

Lahko bi bila vzor vsakomur!

Nataša Jurca
15. 09. 2011 08.17
14

Leta 2008 se je Katie sesul cel svet, ko jo je nekdanji partner polil s kislino. Ta ji je razžrla obraz in povzročila močno deformacijo obraza, a vendar je danes Katie s svojo samozavestjo lahko vzor prav vsakomur!

Katie Piper je v zadnjih treh letih, od napada dalje, dokaz, česa vse je človek zmožen, če le zaupa vase. Ta teden se je pojavila celo na rdeči preprogi na prireditvi TV Choice Awards in presenetila prav vse. Na prireditvi je na rdeči preprogi dobesedno blestela, vsi, ki jo poznajo, pa so dejali, da je tako srečne in zadovoljne niso videli že dolgo.

Pred napadom s kislino se je 24-letna Katie preživljala kot model. V napadu je nato utrpela opekline tretje stopnje, razžrlo ji je veke, polovico levega uhlja in večino nosu. Njene oči, jezik, usta, požiralnik, ramena, roke in vrat so bili prav tako močno opečeni, poškodbe pa so bile najhujše, kar jih je ekipa, ki jo je zdravila, kadar koli videla.

Danes 27-letnica vodi svojo dobrodelno organizacijo, ki je v pomoč osebam z deformacijami, še posebej zaradi opeklin. Glede na uspeh fundacije pa ni prav nič presenetljivo, da tako blesti. “lzjemno zadovoljna sem, kako napreduje fundacija. Pretekli teden nam je na primer uspelo zbrati ogromno denarja,“ je minuli teden na prireditvi Prime Awards povedala za MailOnline. Spregovorila je tudi o svojih načrtih za prihodnost: “Pravkar sem podpisala dveletno pogodbo s kozmetičnim podjetjem in v kratkem nameravam lansirati na trg svojo lastno linijo kozmetičnih izdelkov za prekrivanje opeklin.“

V fundaciji pa Katie ne dela sama. “Za uspehe nisem zadolžena zgolj jaz. V njej dela veliko čudovitih ljudi in prekrasnih prostovoljcev, ki podpirajo fundacijo. Srečo imam, da imam tako veliko mrežo prijateljev in trdno oporo družine,“ je še povedala.

Katie Piper je bila včasih prelepa mlada ženska v vzponu. Delala je kot model in televizijska voditeljica, imela je močno razvito družabno življenje in bleščečo prihodnost. Napad je Katie popolnoma spremenil življenje. Leta 2008 ji je nekdanji fant obraz polil z žveplovo kislino, ki se sicer uporablja večinoma za tekočine v akumulatorjih.

Po napadu je Katie preživela sedem tednov v bolnišnici Chelsea and Westminster Hospital, zatem pa je morala kar dve leti po 23 ur na dan na obrazu nositi plastično masko. Napad jo je uničil. Mislila je, da je njeno življenje končano, ker je bila žrtev opeklin. A ni bilo tako.

Po prvem posegu, ki ga je vodil dr. Mohammad Jawad, je Katie odšla v rehabilitacijski center za osebe z opeklinami v Lamalou-les-Bainsu v Franciji. Kot pravi, je imel obisk tega centra močan vpliv na njeno nadaljnje okrevanje, tako psihično kakor tudi fizično. Prav tukaj je namreč veliko časa preživela v stiku z drugimi žrtvami, največ napredovala in končno spet začela nadzirati svoje življenje. V centru je preživela pet tednov, zdravljenje pa je bilo povsem nekirurško. Sčasoma so njene brazgotine postale mehkejše, prožnejše in svetlejše, nova koža, ki je zrasla, je bila bolj elastična, njen obraz pa je ponovno začel dobivati obliko in končno ga je spet čutila. Pridobivala je na samozavesti in spoznala je, da ni potrebno, da jo brazgotine zaznamujejo kot človeka.

V centru je Katie bila na terapijah od devete ure zjutraj pa do pete ure popoldne. Prejemala je kombinacijo enostavnih terapij, ki so se izkazale kot najbolj učinkovite pri izboljšanju izgleda opeklin in brazgotin. Terapije so vključevale masažo globokega tkiva, posebej prilagojeno fizioterapijo, terapije s t. i. edermološkimi napravami, ki mehčajo kožo in jo delajo bolj voljno, hidroterapijo, jet terapijo in terapijo s silikonom, morala pa je redno nositi kompresijska oblačila. Drugi del terapije pa je obsegal druženje z osebami, ki so se znašli v podobni stiski kot ona. Tako je spoznala, da je lahko močnejša od brazgotin in naučila se je verjeti, da zmore.

Katie je imela srečo, da je lahko obiskala ta posebni center. Ker je od njega toliko odnesla, se je odločila za ustanovite fundacije, s pomočjo katere želi to zdravljenje narediti bolj dostopno tudi drugim ljudem, ki bi ga resnično potrebovali. Katie je začela tudi raziskovati, na kakšne načine je mogoče pozdraviti opekline, tako so ji predstavili tudi kamuflažni make up, lasersko in medicinsko tetovažo. Po več kot 70 posegih in neštetih terapijah se Katie še vedno spopada s številnimi izzivi. Kljub temu je ogromno napredovala, zahvaljujoč trdni opori družine in prijateljev ter odličnemu zdravljenju, ki ga je prejela v Franciji. Vsega tega pa ne bi zmogla, če ne bi bila tako odločna.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587