Vizita.si
image (28)

Novice

Lahko prepoznate njeno odvisnost?

K.P.
15. 07. 2012 08.14
21

Za svojo odvisnost je 25-letna Trisha Paytas v zadnjih desetih letih porabila kar 40.000 evrov.

Nedavno je javnosti malce slabše mnenje o solarijih ponudila zgodba o mami iz New Jerseyja, ki jo je obsesija s sončenjem v solariju privedla tako daleč, da je nenadzorovano v solarij dovolila svoji 5-letni hčerki, zaradi česar je malčica utrpela hude opekline. No, nekaterim se mnenje o solarijih kljub šokantni zgodbi ni spremenilo in v pretirani uporabi solarija ne vidijo nič narobe. Ena takšnih je tudi 25-letna Trisha Paytas iz Kalifornije, ki je v zadnjih desetih letih prav vsak dan namenila nekaj minut obisku sončnega studia. Za svojo odvisnost odšteje 4.000 evrov letno, kar pomeni, da je v zadnjih letih zgolj za sončenje v solariju porabila kar 40.000 evrov. "Če bi mi zdravnik rekel, da imam kožnega raka, me to ne bi ustavilo. Dala bi ga odstraniti in bi nadaljevala,“ pove Trisha. "Sončni studio obiščem vsako jutro. To je postalo moja jutranja rutina. Ljudje pravijo, da sem narcistična, ker mi je moj porjaveli videz res všeč,“ dodaja svetlolasa Američanka. Po solariju si Trisha nanese še tretma s samoporjavitvenim sprejem, da njena polt ostane enakomerna. V svoji koži se počuti samozavestno: "Bledolična si nisem všeč. Vsakomur je bolj všeč porjavela polt.“ V solarij je začela zahajati po zaslugi svoje mame in to navado je ohranila vse od najstniških let, opozorila, da solarij utegne povišati tveganje za kožnega raka, pa svetlolaske ne ganejo.

Dokazano je, da je žarčenje v solarijih zelo močno, kar lahko povzroči izbruh alergij, opeklin in navsezadnje tudi kožnega raka. Pri uporabi solarija morajo biti ljudje s svetlo ali občutljivo kožo in tisti, ki imajo veliko materinih znamenj, še toliko bolj pazljivi. Vsekakor pa se je pred uporabo treba pozanimati tudi o kakovosti vzdrževanja in tipu solarija. Najbolj primerna sta tip II in III, kjer so UVB-žarki prisotni v manjših količinah. Mlajši od 16 let naj zaradi dolgoročnega varovanja zdravja kože solarija sploh ne uporabljajo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587