Vizita.si
image (28)

Novice

Lažja za 130 kilogramov

Ni.J.
22. 08. 2010 10.43
1

Debel par je še pred dvema letoma tehtal skoraj 280 kilogramov. Ker je teža močno ogrožala njuno zdravje, sta se odločila, da bosta shujšala. Do danes sta izgubila že neverjetnih 130 kilogramov!

Roy in Kate Glencross sta bila včasih ljubitelja hitre prehrane, tortic in piškotov, zaradi česar sta se zredila na skoraj 280 kilogramov. Roy zaradi teže ni mogel več iz stanovanja, saj so ga njegova kolena komaj še držala, Kate pa je imela tako visok krvni tlak, da je potrebovala 13 tablet dnevno. Ker je debelost močno ogrožala njuno življenje, sta se odločila, da bosta tvegala 30.000 evrov za operacijo za zmanjšanje želodca in tako naredila nekaj za svoje zdravje. “Želel sem si ponovno živeti tako, kot sem včasih,“ pravi Roy. “Želel sem se še kdaj igrati s svojimi vnuki in se sprehajati ob morju, predvsem pa sem si želel videti vnuke, kako odraščajo.“

Ko sta se Kate in Roy leta 1979 poročila, je Kate tehtala le 53 kilogramov, Roy pa 89. Z leti sta pridno nabirala kilograme, uživanje v hrani pa se je kmalu spreobrnilo v obsesijo. Ko sta se zredila na osupljivih 280 kilogramov, je bila operacija edina možnost za njiju, da shujšata in na ta način pridobita še nekaj let življenja. Zdravnik jima je namreč rekel, da bosta v roku nekaj let oba umrla, če ne bosta shujšala.

Čeprav sva bila debela, sva si bila všeč. Imela sva se rada in bila sva srečna, zato se nisva obremenjevala s pridobivanjem teže,“ pravi Roy, ki je včasih za zajtrk pojedel več ocvrtih jajc s slanino, čokoladico, za malico ocvrto ribo in krompirček ter hamburger, za kosilo ocvrtega piščanca s krompirjem, zvečer pa še tortice, piškote in druge 'priboljške'. Živela sta namreč od ocvrte hrane in kokakole, Kate pa je poleg tega imela tudi težave s ščitnico. “Več kot ješ, večji želodec imaš. Jedla sva le, ko sva bila lačna, a kaj ko sva bila lačna skoraj cel dan,“ razlaga Roy o začaranem krogu prenajedanja. “Sedaj jeva veliko bolj zdravo prehrano in kar zmrazi me ob misli na to, kaj sva jedla včasih.“

Roy in Kate sta pred dvema letoma prestala operacijo zmanjšanja želodca. “Zelo redko se zgodi, da se mož in žena odločita, da bosta v istem dnevu prestala enako operacijo,“ pravi dr. Alfred Choy, ki ju je operiral. “A se zdi kar logično. Tako sta se izognila številnim prepirom, poleg tega pa sta oba istočasno okrevala in se prebijala skozi enake težave.“

Življenje takoj po operaciji je bilo težko. Rana se ne celi tako hitro, soočala pa sva se s številnimi fizičnimi in čustvenimi težavami. Občutek sem imel, da sem se znova rodil, saj sem se moral postopoma privajati na hrano in količine,“ pravi Roy in dodaja, da sta imela srečo, da sta se odločila zadevo opraviti istočasno, saj sta si lahko nudila večjo oporo.

V dveh letih je Royu in Kate uspelo stopiti kar 130 kilogramov. Kate, ki je včasih tehtala 116 kilogramov in morala na dan spiti celo paleto tablet, jih sedaj tehta le še 60, Roy, ki je nekoč tehtal 160 kilogramov in je lahko zaradi svoje teže hodil le še s pomočjo palice, pa jih sedaj tehta le še 90. “Čeprav sva mislila, da sva bila srečna že prej, sva sedaj spoznala, kaj je prava sreča. Da se lahko normalno gibaš, da ti ni potrebno neprestano jemati tablet in da veš, da boš čez deset let še vedno živ in imel ob sebi človeka, ki ga imaš neskončno rad. To je prava sreča,“ zaključuje Kate.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587