Vizita.si
Žuželko ali predmet naj iz ušesa odstrani zdravnik, ki bo po odstranitvi ocenil tudi nastalo škodo.

Novice

Le kaj je imel v ušesu?

Ni.J.
27. 04. 2012 07.50
0

Singapurskega dečka, ki se je pritoževal zaradi hudih bolečin v ušesu, so starši pripeljali na urgenco. Zdravniki so kmalu ugotovili, da bolečino povzroča ščurek, ki mu je v uho zlezel med spanjem.

Žuželko ali predmet naj iz ušesa odstrani zdravnik, ki bo po odstranitvi ocenil tudi nastalo škodo.
Žuželko ali predmet naj iz ušesa odstrani zdravnik, ki bo po odstranitvi ocenil tudi nastalo škodo. FOTO: iStockphoto
Dečka sta starša odpeljala na urgenco zaradi močnih bolečin v ušesu. Zdravniki so ugotovili, da se mu po notranjosti ušesa sprehaja ščurek, ki mu je v uho zlezel med spanjem in ni našel poti iz dečkovega sluhovoda.

Da bi žuželko lahko odstranili, so zdravniki uporabili enoodstotni lidokain, lokalni anestetik. Raztopino so dečku v uho vbrizgali s pomočjo injekcije, sicer pa je zdravnik dečkovemu očetu povedal, da bi si pri odstranjevanju žuželke lahko pomagali tudi z drugimi substancami, na primer alkoholom ali oljem, ki bi insekt ubile še pred odstranitvijo. Po minuti ali dveh je bil ščurek mrtev, deček pa je povedal, da je v tem času čutil, kako se je ta premikal. Z nosnim razpršilom so dečku nato omrtvičili nosni prehod in skozenj s pomočjo mikroskopskih klešč odstranili ščurka.

V azijskih državah tovrstni primeri pravzaprav niso tako redki, tudi med turisti. Otorinolaringolog dr. Barrie Tan iz singapurske splošne bolnišnice pravi, da se s tovrstnimi primeri srečuje sigurno vsake tri mesece. “Prav nič presenetljivo ni, da se insekti, kot je na primer ščurek, zatečejo v temne kote. Ušesa so zanje zato še posebej privlačen skrivni kotiček,“ razlaga in dodaja, da se lahko ščurki zatečejo in zataknejo celo v nosni votlini ali v grlu.

Tujka ne poskušajte odstraniti sami, še posebej ne z vatiranimi paličicami, saj ga lahko potisnete le še globlje v notranjost.
Tujka ne poskušajte odstraniti sami, še posebej ne z vatiranimi paličicami, saj ga lahko potisnete le še globlje v notranjost.FOTO: iStockphoto
Kaj storiti, če se to zgodi vam?

Strokovnjaki svetujejo, da čim prej poiščite strokovno pomoč. “To je še posebej pomembno, če imate v ušesu zataknjen potencialno nevaren predmet ali žuželko,“ opozarja otorinolaringolog dr. Yuen Heng Wai. “Insekt, ki zaide v uho, bo zagotovo iskal pot na prostost, s svojimi kleščicami ali nogicami pa lahko v paniki povzroči veliko škode. Poškoduje lahko bobnič, drobne ušesne koščice ali sluhovod.“ S svojim premikanjem pa povzroči tudi močne bolečine in neprijeten občutek. Nevarne pa niso le različne žuželke, temveč tudi drobne baterije in drugi predmeti, ki velikokrat zaidejo v otroško uho in s katerimi se na urgenci srečujejo zdravniki.

Puščanje predmetov in žuželk v ušesu ne pride v poštev, saj lahko pride do hudih infekcij, še opozarja otorinolaringolog. V primeru, da zdravniška pomoč ni takoj dosegljiva, dr. Tan svetuje, da v uho vbrizgate nekaj olivnega olja, približno štiri do pet kapljic. Žuželka se v olju zaduši in neha premikati, s tem pa boste zmanjšali tveganje za morebitne poškodbe. Če ob sebi nimate prav olivnega olja, lahko enak učinek dosežete s katero koli naravno substanco na oljni osnovi. Kakor koli že pa dr. Tan odsvetuje utapljanje žuželke v vodi, saj lahko žuželka v vodi oteče, zaradi česar postane večja in jo je pozneje težje odstraniti.

Olja ali katere koli druge tekočine pa v uho nikoli ne vbrizgajte, če sumite, da imate poškodovan bobnič!

Česa ne smete početi?

Žuželke v nobenem primeru ne poskušajte iz ušesa izvleči sami. Če je žuželka živa, se bo le še bolj upirala in povzročila še več škode, poleg tega pa jo lahko potisnete še globlje v uho. Prav tako ne drezajte v uho s prstom ali ušesnimi vatiranimi paličicami.

Pojdite v najbližjo ambulanto ali bolnišnico in poiščite strokovno pomoč. Zdravnik si bo pri odstranjevanju pomagal z mikroskopom in posebnimi instrumenti, zato bo lahko žuželko odstranil, ne da bi pri tem storil kakršno koli škodo in ne da bi pacientu povzročal dodatno bolečino. Po odstranitvi pa bo še pregledal notranjost ušesa in preveril, ali je morda prišlo do kakšne škode in jo odpravil.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587