Vizita.si
image (28)

Novice

Le kaj se je zgodilo z njenim ušesom?

K.B.
07. 09. 2012 14.13
2

Chloe Duffin se je rodila z redkim stanjem, imenovanim Goldenharov sindrom, zaradi katerega se ji niso popolnoma razvili uho, čeljust, namesto sedmih vretenc v vratu pa ima le štiri. A kirurgi so ji omogočili, da bo lahko prvič v življenju, tako kot njene vrstnice, nosila uhane.

Čudoviti uhani, ki si jih bo Chloe Duffin lahko nadela takoj, ko se rane zacelijo, že čakajo v njeni šatulji z nakitom. A za to je devetletna deklica morala prestati sedemurno operacijo rekonstrukcije ušesa, čakajo pa jo še številne druge operacije. Chloe se je namreč rodila z redkim Goldenharovim sindromom, za katerim v Veliki Britaniji trpi le 200 ljudi.

Deklica se je namreč rodila 12 tednov prezgodaj v Princess Royal Maternity bolnišnici v Glasgowu in je tehtala le 1,36 kilograma. Levo uho in čeljust ni imela v celoti razvito in njene dihalne poti so bile zaprte. Poleg tega je bila skorajda gluha na levo uho. V le prvem letu starosti je tako prestala kar 40 operacij, kirurgi pa so obljubili, da ji bodo pri štirih letih opravili še rekonstrukcijsko operacijo ušesa, s katero bodo izoblikovali levo uho, tako da bo simetrično in enako desnemu. Obljubili pa so še, da ji ga bodo po rekonstrukciji preluknjali, tako da bo lahko nosila uhane.

A na operacijo je morala počakati nekoliko dlje, saj je bila za svoja leta majhna in morali so počakati, da so ji rebra, ki so jih potrebovali za rekonstrukcijo, zrasla vsaj na 60 centimetrov dolžine. Pet let kasneje pa so se Chloe uresničile sanje in sprejeli so jo v otroško bolnišnico Royal, kjer so ji iz hrustanca iz rebra izoblikovali uho in ga pritrdili na delno razvito uho. Da sta bili njeni strani obraza enaki, so morali narediti tudi nov ušesni kanal, saj so ga morali premakniti nekoliko višje. ’’Najlepši dan v našem življenju je bil po operaciji, ko so nam kirurgi pokazali, da sta njena uhlja v isti ravnini. Rezultati operacije so boljši, kot smo pričakovali, in čudovito bo videti Cloe po koncu zdravljenja,’’ je povedala 35-letna mati Lynne.

Zdaj deklico namreč čaka okrevanje, nato pa še nekaj operacij. S prvo bodo zadnji del uhlja ločili od glave, tako da bo na videz enak običajnemu. Poleg tega jo čaka še rekonstrukcija čeljusti, ki jo bodo naredili iz njenega rebra. ’’Zaradi vseh zdravljenj bomo potovali v bolnišnico v Yorkhill v Glasgow, v stomatološko bolnišnico, edinburško otroško bolnišnico, a na koncu sem prepričana, da bo vredno vseh bolečin in truda,’’ doda mati.

Lynne in njen mož Brian sta se pridružila tudi skupini za podporo družin, ki imajo otroka z Goldenharovim sindromom. ’’Brez te skupine sploh ne bi videla nobenega, ki ima takšno težavo kot mi. Super je, da se družimo in da vidimo, da obstaja luč na koncu tunela.’’ In prav mali napredek na dolgi poti zdravljenja in rekonstrukcij je tisti, ki družini Duffin vliva novega upanja.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587