Vizita.si
image (28)

Novice

Le kaj je povzročilo takšno reakcijo?

S.C.
05. 03. 2012 10.38
16

Valižanka Carmen Rowe si je kot že ničkolikokrat v življenju hotela samo nekoliko potemniti lase, toda zaradi alergije na parafenilendiamin je njena glava otekla kot nogometna žoga, ušesa so se ji neverjetno povečala in skoraj je oslepela.

Carmen Rowe, ki prihaja iz obalnega mesteca Swansea v Walesu, si je, kot poroča Daily Mail, pred kratkim želela pobarvati lase na črno. “O barvah za lase vem skoraj vse, saj se barvam že od 13. leta,“ pove prikupna 25-letnica. “Zato sem iz previdnosti 48 ur pred zadnjo uporabo naredila test na koži, da se prepričam o varnosti izdelka, čeprav do sedaj nisem imela še nobenih težav.“ Test ni pokazal nobenih neželenih učinkov, tako da si je brez zadržkov nanesla barvo na lase. Ko se je naslednje jutro zbudila, je doživela pravi šok.

Odprla sem oči in nisem videla skoraj ničesar,“ se z grozo spominja Carmen. “Nekako sem se prebila do ogledala in od šoka ostala brez besed. Moja glava je bila kot nogometna žoga, ušesa ogromna. Sploh se nisem prepoznala.“ Nemudoma je bila hospitalizirana v bolnišnico Morriston Hospital, kjer je ostala tri dni. Zdravniki so ugotovili, da je razvila alergijsko reakcijo na parafenilendiamin, ki omogoča obstojnost barve. “Najbolj grozna stvar pri vsem tem pa je bila, da mi je iz glave nenehno tekel gnojni izcedek, tako da sem smrdela kot moker pes,“ še pove Carmen. Oteklino so ji zdravili s kombinacijo steroidov in antibiotikov. Po treh dneh se je stanje sicer izboljšalo, toda v naslednjem mesecu se je zaradi ponovne otekline v bolnišnico vrnila kar štirikrat. “Žal nam je za vse, kar je morala pretrpeti Carmen. V našem podjetju se nadvse trudimo, da zadovoljimo naše stranke in njihova varnost je na prvem mestu,“ je povedala tiskovna predstavnica podjetja, ki proizvaja barvo za lase, katera je pri nesrečni Carmen povzročila alergijsko reakcijo. “Našim potrošnikom smo nenehno na voljo za nasvete in pritožbe na brezplačni telefonski številki. Žal na reakcije strank ne moremo vplivati, lahko pa rečemo, da ob izjemno množični uporabi barv za lase zelo redko pride do neželenih reakcij.“

Parafenilendiamin je znan dodatek za temnejšo barvo las ali v primeru barvanja kože za hitrejši in močnejši učinek, ponavadi pri tetoviranju. V Sloveniji je dovoljen v kozmetičnih izdelkih, vendar le v barvah za lase v koncentraciji do največ šest odstotkov, ni pa dovoljen v izdelkih za dekoracijo kože.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587