Vizita.si
image (28)

Novice

Le kaj ji povzroča takšne reakcije?

S.C.
10. 06. 2012 13.27
0

Komaj 20-mesečna deklica iz Anglije je alergična na skoraj vse okoli sebe, njene alergijske reakcije pa so tako hude, da lahko vsak trenutek umre, zaradi česar je njena družina na robu obupa.

Življenje družine Elliott iz angleškega mesteca Coventry je prava nočna mora. 30-letna Kristy in 35-letni Mark sta namreč nenehno v strahu za življenje njune hčerkice, 20-mesečne Imogen. Celo zdravniki ne morejo ugotoviti, kaj je narobe z nesrečno deklico, alergična je namreč skoraj na vse. “Ne sme biti izpostavljena sončni svetlobi, hišni in cvetni prah, živalsko krzno, poliester, plastika, kozmetika in kemikalije pa ji povzročajo grozljive reakcije. In kar je najhujše, tudi jesti ne sme skoraj ničesar,“ pove obupana mama. Edina stvar, ki jo mala Imogen lahko zaužije, so namreč ribje palčke, pripravljene brez glutena, vsa ostala hrana pa ji povzroča neznoste bolečine, otekanje grla in velike rdeče izpuščaje po celem telesu.

Družina je zapravila že celo premoženje za novo hišo, ki je popolnoma sterilna ter za redna kemijska čiščenja, prav tako bo potrebno plačati učitelje, ki jo bodo poučevali na domu. Ven namreč ne sme, kaj šele, da bi hodila v vrtec ali kamor koli med druge otroke.

Vsak stik s katerim od alergenov je lahko celo usoden. Najhuje je bilo lani, ko je malčica pojedla košček tune in doživela anafilaktični šok, hudo, smrtno nevarno alergijsko reakcijo, ki prizadene organske sisteme po vsem telesu. Nastane, kadar imunski sistem postane občutljiv na alergen (hrana, pik žuželk, zdravilo...) in nato ob ponovnem stiku z alergenom čezmerno reagira in sprosti velike količine histamina in drugih snovi, ki lahko povzročijo skrčenje črevesnih gladkih mišic, kožne reakcije, skrčenja zračnih poti in strm padec krvnega tlaka, ki lahko pripelje do šoka. Bistvenega pomena je takojšnja medicinska pomoč; hudi primeri se lahko končajo smrtno celo ob zdravljenju.

Na srečo je Imogen preživela, saj je bila dovolj hitro pripeljana v bolnišnico, kjer so ji nudili takojšnjo zdravstveno oskrbo. “To so bili najdaljši in najbolj grozljivi trenutki mojega življenja,“ še prizna mama. “Ko je pojedla majhen košček tune, se je nenadoma začela daviti, njeno grlo je močno nabreknilo ter preprečilo dovod kisika v pljuča. Ko je prenehala dihati, smo bili vsi prepričani, da je to konec. Kamen se mi je odvalil od srca, ko so jo rešili. Od takrat sem vsako sekundo dneva v strahu, da se ne bi pripetila podobna situacija.“ Družini je zelo težko, saj je tako rekoč nemogoče otroka zaščititi pred vsemi dejavniki, ki povzročajo takšne reakcije. Pa tudi splošno zdravje male Imogen je ogroženo, saj je uživanje samo ribjih palčk vsekakor škodljivo, telo namreč ne dobi dovolj hranilnih snovi, le v obliki prehranskih dopolnil. Kristy in Mark se bojita prihodnosti in vsak dan molita, da bi odkrili način, ki bi njuni hčerkici omogočil kar se da normalno življenje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587