Vizita.si
image (28)

Novice

Vse bolj suhljata in koščena zvezdnica

E. D.
23. 06. 2011 10.55
13

Tokrat so paparaci 28-letno glasbenico ujeli, ko je z možem Eddiejem Cibrianom prihajala na kosilo v eno od kalifornijskih restavracij. Oblečena v kratke hlače in ohlapno majico je bila videti bolj koščena kot kadar koli prej, so zapisali nekateri tuji mediji.

S svojim vse bolj suhljatim in koščenim videzom je 28-letna LeAnn Rimes ponovno sprožila ugibanja nekaterih tujih medijev in oboževalcev, ali ni morda ne glede na njene trditve, da je zdrava in da nima težav, anoreksična. Na kosilo v eno od kalifornijskih restavracij je namreč prišla v zelo kratkih belih hlačah, ki so razkrivale njene dolge suhljate noge, ter ohlapni majici, ki je le še dodatno poudarila njene že tako koščene roke. Skupaj z njo je bil tudi njen mož Eddie Cibrian.

V zadnjih mesecih se zvezdnica bolj kot s svojo glasbeno kariero in načrti za prihodnost ukvarja ravno z zagovarjanjem svoje suhljate postave v javnosti. Vsakič, ko se mediji oglasijo in ob njenih vedno bolj koščenih fotografijah zapišejo, ali morda ne pretirava s hujšanjem, na socialnem spletnem omrežju Twitter odgovori z objavo novih, zasebnih fotografij, običajno v bikiniju, ob katerih vedno znova vztrajno zatrjuje, da je zdrava in da nima težav z anoreksijo. Tudi na zaskrbljene komentarje oboževalk in oboževalcev na svojem Twitter profilu vedno znova odgovarja, da to na fotografijah niso kosti, temveč mišice, da je danes jedla veliko in kalorično ter da veliko telovadi. Pred nekaj dnevi je tako na očitek ene od oboževalk, da je presuha, spet zapisala: ''Jem uravnoteženo in pazim, da vase vnašam čim manj slabih stvari. Danes sem sicer jedla makarone s sirom in sem uživala v vsakem grizu. Tudi takšne dneve moraš imeti.'' Pozneje pa je zvezdnica še dodala: ''Telovadim trikrat tedensko, če mi le znese. Sem nenehno v akciji in moji treningi so zelo naporni.''

To pa ni vse, kar LeAnn deli z javnostjo. Na svojem Twitter profilu pogosto zapisuje tudi, kaj in koliko je ter včasih celo koliko kalorij ima obrok, ki ga je pojedla. Prav njeno nenehno razpravljanje o hrani, kalorijah in telovadbi ter razkazovanje koščene postave v kopalkah mnoge oboževalce spravlja v dvom, ali morda ne glede na trditve, da je zdrava in nikakor ne anoreksična, pevka vendarle nima težav.

Kako prepoznati anoreksijo?

Prav nenehno ukvarjanje s težo, postavo, hrano, kalorijami so eni izmed tipičnih znakov, ki lahko opozarjajo na motnje hranjenja. Poleg tega pa so prvi znaki za alarm še pretirano in negativno posvečanje pozornosti zunanjemu videzu, pretiran in strog režim telesne vadbe, izogibanje hrani in dogodkom, povezanim s hrano, pojasni sociologinja, ki svetuje in nudi pomoč osebam z motnjami hranjenja, mag. Dragica Marta Sternad.

Vzroki, ki pripeljejo do težav, so različni. ''Preproste razlage, zakaj se motnje hranjenje razvijejo, saj jih je že kar nekaj vrst, ni. Gre za kombinacijo različnih dejavnikov, ki vodijo v obseden odnos do hrane. Tako lahko zbolijo perfekcionisti ali ljudje, ki imajo nerealno stroga pričakovanja do sebe, in ne glede na to, kaj dosežejo v svojem življenju, se takšni ljudje počutijo neustrezne in ničvredne,'' pojasni mag. Sternad. ''Pogosto je nastanek motnje hranjenja povezan z željo izogniti se nečemu bolečemu v življenju, na primer družinskim problemom ali spolnosti. Ujetost v vedenjske vzorce motnje hranjenja prinaša v življenje takšnega človeka občutek, da ima stvari pod kontrolo. Ugotovitve iz mojih izkušenj potrjujejo, da je lahko vzrok za katero koli motnjo hranjenja tudi preveč zaščitniška družina ali nezmožnost reševanja konfliktov in problemov.'' Včasih lahko do motenj hranjenja privedejo tudi tudi kakšni boleči, travmatični dogodki, na primer spolna zloraba, nasilje, konec razmerja ali selitev ...

Kako pristopiti k osebi, za katero sumimo, da se spopada z motnjami hranjenja, in kdaj je čas, da ji priskrbimo strokovno pomoč, pa preverite v obsežnem intervjuju s strokovnjakinjo za motnje hranjenja mag. Dragico Marto Sternad.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587