Vizita.si
image (28)

Novice

Ledvične bolezni naraščajo

STA
08. 03. 2008 13.05
0

Strokovnjaki ocenjujejo, da ima vsak deseti odrasel eno izmed oblik kronične ledvične bolezni različne stopnje.

Strokovnjaki ocenjujejo, da ima vsak deseti odrasel eno izmed oblik kronične ledvične bolezni različne stopnje - a se tega zavedajo le redki posamezniki. Na svetu ima okrog 60 milijonov ljudi kronično ledvično bolezen določene stopnje. Milijon in pol bolnikov s končno odpovedjo ledvic je na dializi ali pa so jim presadili ledvico, navajajo v zvezi.

 Več kot osemdeset odstotkov bolnikov živi v razvitih državah, v državah v razvoju pa ima možnost takega zdravljenja manj kot pet odstotkov bolnikov. Strokovnjaki napovedujejo, da se bo število bolnikov v naslednjem desetletju podvojilo, stroški zdravljenja pa bodo presegli tisoč milijard ameriških dolarjev.

Kronična ledvična bolezen pomeni več kot tri mesece trajajočo strukturno in funkcijsko okvaro ledvic. Poteka tiho, brez bolečin ali jasnih težav. Ugotovimo jo s preprostimi in poceni laboratorijskimi preiskavami seča, krvi in z merjenjem krvnega tlaka. V 21. stoletju so najpogostejši vzroki za pojav te bolezni sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak v povezavi z ateriosklerozo in žilnimi okvarami, ki sta tudi najpogostejša vzroka srčno-žilnih bolezni.

Med bolniki imajo večjo možnost pojava ledvičnih zapletov tisti s sladkorno boleznijo, nezdravljenim visokim krvnim tlakom, ateriosklerozo in dolgotrajnimi srčnimi in žilnimi boleznimi. Najhujša posledica kronične ledvične bolezni je slabšanje ledvičnega delovanja, ki povzroči končno odpoved ledvic.

Zgodnja ugotovitev kronične ledvične bolezni omogoča zgodnje zdravljenje, s čimer lahko marsikatero ledvično bolezen preprečimo, pozdravimo ali vsaj upočasnimo poslabšanje do končne odpovedi ledvičnega delovanja. V napredovali stopnji kronične ledvične bolezni lahko učinkovito zdravimo zaplete odpovedovanja ledvic (na primer slabokrvnost, kostno bolezen). Bolnik se dobro počuti in živi normalno življenje, poudarjajo v Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587