Vizita.si
Čeprav velja za nenevarnega, tudi botoks ni tako nedolžen.

Novice

Liposukcijo plačala z življenjem

Ni.J.
05. 01. 2011 07.23
2

37-letna medicinska sestra in mati treh otrok je po laserski liposukciji in anticelulitni terapiji v enem od floridskih zdravilišč ostala možgansko mrtva, njeno življenje pa je ugasnilo teden dni po operaciji. Kako varne so lepotne operacije?

Čeprav velja za nenevarnega, tudi botoks ni tako nedolžen.
Čeprav velja za nenevarnega, tudi botoks ni tako nedolžen.FOTO: iStockphoto
37-letna Rohie Kah, po poklicu medicinska sestra, se je v enem od floridskih zdravilišč odločila za lepotni poseg karboksiterapijo, s katerim naj bi se znebila celulita. Čeprav poseg velja za nenevarnega, so kirurgu stvari ušle izpod nadzora, kar je Rohie plačala s svojim življenjem.

Karboksiterapija je tehnika, med katero v podkožje vbrizgajo ogljikov dioksid, s tem pa pospešijo metabolizem in prekrvavitev veznega tkiva ter tako odpravijo celulit in strije. Vbrizgani plin namreč obnavlja prekrvavitev, pospeši pretok krvi in limfe ter odtrga maščobno tkivo. Tako dobesedno uniči maščobne celice in vpliva na obkrožujoče kapilare, ki se razširijo.

Rohien odvetnik je po njeni smrti sicer trdil, da se je odločila zgolj za karboksiterapijo, temu pa je zdravnik dr. Omar J. Brito Marin, ki je posega opravljal, odločno nasprotoval. “Odločila se je tudi za liposukcijo. Do zaključka posega je vse potekalo normalno, na koncu pa so se stvari zapletle,“ razlaga Britov odvetnik Brian Bieber.

Če se je odločila zgolj za karboksiterapijo, obstaja izjemno majhna verjetnost, da je smrt povzročil poseg, saj ogljikov dioksid ni nevaren,“ meni dr. Anthony Youn, kvalificirani lepotni kirurg. “Če se je istočasno odločila tudi za liposukcijo, pa obstaja velika verjetnost, da je bila smrt posledica prevelike doze lidokaina, ki ga uporabljajo med posegom. Ta namreč lahko povzroči zastoj srca in smrt.

Največji dejavnik tveganja pri lepotnih operacijah po mnenju Youna pa predstavlja kirurg, ki izvaja operacijo. “Brito ni kvalificiran ali šolan za anestezista ali opravljanje lepotnih posegov, temveč ima zgolj izkušnje s področja splošne medicine. To je izjemno pomemben podatek.“ Anestetik namreč lahko daje zgolj kvalificirana oseba, saj v nasprotnem primeru obstaja povečano tveganje, da bo prišlo do alergijske reakcije, težav z dihanjem ali celo predoziranja, ki je smrtno nevarno. “Če ta isti zdravnik opravlja še liposukcijo, lahko pride še do hudih krvavitev, nastanka strdkov in drugih težav, predvsem zaradi nepoznavanja anatomije človeškega telesa in postopka.“

Kaj gre lahko narobe pri lepotnih posegih?

Botoks običajno ne povzroča težav, vendar pa pri njegovi uporabi lahko pride do hudih alergijskih reakcij. Manjši zapleti obsegajo razlike v videzu ene ali druge polovice obraza, oslabelost očesnih mišic, modrice, glavobole in izbruh gripi podobnih simptomov po posegu.

 

Abdominoplastika, pri kateri odstranijo odvečno kožo in zmanjšajo prevelik in povešen trebuh, velja za enega najpogostejših posegov v plastični kirurgiji. Pri tem posegu lahko pride do resnih težav z anestezijo (bruhanje, kap, alergijske reakcije …), brazgotin, krvavitev, v redkih primerih pa lahko pride celo do smrti. Kot posledica posega se lahko v roku 11 dni po posegu pojavijo tudi krvni strdki. To se je zgodilo tudi materi slavnega raperja Kanyeja Westa Dondi West, ki je umrla zaradi zapletov po treh operacijah – abdominoplastiki, zmanjšanju prsi in liposukciji.

Pri povečanju prsi tvegate otekline, lahko pa se tudi zgodi, da telo zavrne vsadke in povzroči hude infekcije ali celo odmiranje tkiva. Preveliki vsadki poleg tega lahko povzročijo prekomerno raztegnitev kože, zaradi česar se prsi povesijo, vidne lahko ostanejo brazgotine, zmanjša pa se lahko tudi občutljivost predela okoli prsnih bradavic.

Pri preoblikovanju nosu največji problem predstavlja način, kako je poseg izpeljan. Obstaja namreč tveganje, da kirurg ni primerno izurjen za opravljanje posega, posledica česar je lahko napačna in neželena oblika nosu po posegu. Zaradi tega lahko pacient začne doživljati tudi težave z dihanjem.

Pri liposukciji so tveganja sorazmerno majhna, vendar pa vedno obstaja tveganje za nastanek krvnih strdkov, vizualne napake, nepravilnosti kot na primer bulice in vbokline ter spremembe v barvi kože. Težave lahko izbruhnejo tudi zaradi anestezije.

Tudi dvigovanje vek je lahko nevarno. Če kirurg ne bo pravilno opravil posega, se vam morda ne bodo več pravilno zapirale oči, lahko bodo postale izsušene, razdražene in pekoče.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587