Vizita.si
Ljubezen do matematike ji je rešila življenje.

Novice

Matematika jo je zbudila iz kome!

Ni.J.
03. 11. 2009 10.48
1

Čeprav je za mnoge matematika dolgočasna in med urami tega predmeta zehajo, pa to ne velja za Vicki Alex, ki jo je ta, za njo izjemno zanimiva veda, zbudila celo iz kome.

Ljubezen do matematike ji je rešila življenje.
Ljubezen do matematike ji je rešila življenje.FOTO: iStockphoto

Vicki Alex je ljubezen do matematike velikokrat pomagala krajšati čas, tokrat pa ji je rešila življenje. Ko je bila v komi, jo je oče začel spraševati preproste naloge, Vicki pa se je čudežno prebudila.

15-letna Vicki je bila tri dni nezavestna. Zdravniki so jo v upanju, da se bo njeno telo lažje borilo proti hudi bolezni, spravili v umetno komo. Bali so se namreč, da bi v nasprotnem primeru umrla. Zaradi resnosti njenega stanja, pa niso mogli zagotoviti, da se bo Vicki iz kome tudi zbudila.

Vicki je zbolela za levkemijo in se od tedaj bori za življenje.
Vicki je zbolela za levkemijo in se od tedaj bori za življenje.FOTO: POP TV

Ker se njeni možgani niso odzivali na zunanji svet, zdravniki pa so začeli izgubljati upanje, so predlagali, naj se starša, Nick in Tracy, z njo čim več pogovarjata. Upali so namreč, da jo bo to obudilo.

Po dolgih urah pogovarjanja o najljubših skupinah in prijateljih se Vicki ni odzvala. Takrat pa se je g. Alex spomnil, da bi hčerki lahko začel zastavljati preproste matematične račune. “Vedno je imela rada matematiko. To je njen najljubši predmet v šoli! Ko z ženo nisva več vedela, kaj bi, sem se spomnil, da bi lahko poskusila z matematičnimi računi.

Koliko je ena plus ena?“ Vicki ga je že pri prvem računu presenetila. Začela je nekaj mrmrat, toda oče je ni dobro razumel. Zato jo je vprašal, ali je odgovor dve. In Vicki je prikimala. Pri računih, ki so sledili, je bila njena reakcija vedno enaka. Oče je bil navdušen, zdravniki pa so dejali, da gre zgolj za naključje. Šele ko je stresla glavo na očetovo vprašanje iz angleščine, ki jo je iz srca sovražila, so se zdravniki strinjali, da Vicki prihaja k zavesti.“Bilo je čarobno,“ pravi g. Alex. “Vicki in njen 13-letni brat Samuel sta matematična talenta. Medtem ko so se drugi otroci igrali skrivalnice, smo mi jemali aritmetiko.

Naslednji dan so zdravniki Vicki umaknili dihalno cev. “Nekaj časa sta v sobi vladala nered in zmeda, toda kmalu so zdravniki opazili, da lahko diha sama. In prišla je nazaj. Nazaj k nam!“ z navdušenjem pravi Nick.

V začetku septembra je Vicki imela prehladu podobne simptome. Analize niso pokazale nič nenavadnega, zato ji je zdravnik predpisal le antibiotike. Dva tedna kasneje se je njeno stanje vidno poslabšalo. Začelo jo je dušiti v prsih in spopadala se je z vse močnejšimi vrtoglavicami. Vicki je zbolela za levkemijo in od tedaj se bori za življenje.

Iz leicesterske kraljeve bolnišnice je bila Vicki odpuščena nekaj dni po tem, ko se je zbudila iz kome, tja pa se še vedno vrača. Na kemoterapijo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587