Vizita.si
image (28)

Novice

Česa takšnega še niste videli!

K.P.
29. 07. 2012 08.01
2

Ko ljudje opazujejo trike, ki jih s svojo kožo izvaja 41-letni Gary Turner, jim vzame dih in vsi vzklikajo, da gre za nekakšen čudež narave. V resnici je njegova posebnost posledica redkega sindroma.

Gary Turner je že v otroštvu opazil, da je njegovo telo nekaj posebnega. Ko je bil star 10 let, ga je stric prijel za kožo in jo pred prijatelji raztegnil. Izraz na njihovem obrazu mu je dal vedeti, da so videli nekaj nenavadnega. "Če bi pogledali celice zdrave kože pod mikroskopom, bi bile pravilne oblike in bi se stikale ena z drugo. Moje celice imajo spremenjeno obliko in se ne stikajo. Najbolje bi opisal s primerjavo, da sem kot slabo spletena košara, če si lahko to predstavljate,“ opisuje 41-letni Britanec.

Ljudje, ki opazujejo njegove trike s kožo, Garyja opišejo kot čudo narave. V resnici pa gre za zelo redko genetsko motnjo, imenovano Ehlers-Danlosov sindrom (EDS). Gre za bolezen vezivnega tkiva z moteno tvorbo kolagena, zaradi česar je Garyjeva koža tako elastična, pogosto pa bolezen povzroči tudi izjemno gibljivost sklepov. Zlasti nad sklepi se na koži lahko pojavijo brazgotine, pa tudi krvavitve, težave pa lahko povzročijo že manjše poškodbe, saj se lahko razvijejo v večje rane. Takšna koža povzroča preglavice tudi pri operativnih posegih, saj jo je zaradi njene šibkosti zelo težko šivati. EDS prizadene enega na deset tisoč ljudi in se pogosto pokaže v milejši obliki kot pri Garyju. Njegova koža naj bi bila dvakrat tanjša od zdrave kože in čeprav na prvi pogled ne deluje tako, je tanka kot papir. Ljudje z EDS morajo biti še toliko bolj pazljivi pri svojem načinu življenja in se skušati čimbolj izogibati raznim poškodbam, a Gary se je odločil svojo posebnost obrniti sebi v prid. Pridružil se je cirkuški ekipi, lani pa je nastopil tudi kot tekmovalec na šovu Britanija ima talent.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587