Vizita.si
image (28)

Novice

Lobanjo so mu dejansko razstavili in spet zlepili

L.E.
05. 08. 2012 09.23
0

Da bi preživel, so morali pogumnemu fantiču lobanjo dejansko razrezati in jo spet sestaviti, kot bi bila navadna sestavljanka, ne pa del okostja. Toda sicer bi mu lahko ustavila rast možganov.

Mali Archie Dodd je vesel in razigran fantek, ki pa je v svojem kratkem življenju preživel že veliko. Rodil se je namreč z redko genetsko napako, zaradi katere so se stiki njegovih lobanjskih kosti prehitro zarasli. Če ne bi posredovali zdravniki, bi to preprečilo nadaljnjo rast njegovih možganov oziroma bi ti rasli proti stikom kosti, ki se še niso spojili, kar bi povzročilo popolnoma nepravilno oblikovanost glave.

Morda niste niti vedeli, da se otroci rodijo z lobanjo, pri kateri so kosti še razmaknjene. Tako glavica novorojenčka sploh lahko zdrsne skozi porodni kanal. Poleg tega tako imenovani lobanjski šivi niso zraščeni tudi zato, ker se dojenčku možgani še večajo. Ko se njihova rast umiri, se povežejo tudi kosti. Ne pomeni pa to, da so v večji nevarnosti, da jih kaj poškoduje. Pod kožo lasišča namreč ni samo lobanja, so še močna vezivna opna, tri možganske ovojnice in plast možganske tekočine.

Triletnemu Angležu so kirurgi morali lobanjo dejansko razrezati in jo nato še enkrat spojiti, kot bi bila sestavljanka. Šest mesecev je moral malček nato nositi čelado, nedavno pa je s svojima starejšima bratoma končno lahko zaigral nogomet. “Neverjetno ga je videti, kako brezskrbno teka s svojima bratoma,“ pravi njegova mati Cheryl. “Naš svet se je kar podrl, ko smo izvedeli za diagnozo, predvsem pa, ko smo slišali, kakšna bo operacija. Že ob rojstvu smo vedeli, da je nekaj narobe, vendar so nam povedali, da se bo njegovo stanje sčasoma izboljšalo, da nam ni treba skrbeti. Naša najhujša preizkušnja je bila predati sina v roke kirurgov, videti, kar je moral prestati. Ko so Archieja odpeljali v operacijsko sobo, sem se kar zgrudila v moževe roke, toda globoko v sebi sem vedela, da je naša odločitev edina pravilna.“ Kasneje bi bila namreč operacija še bolj nevarna, fantek bi lahko imel še več težav. “Brazgotina je bila videti grozljiva; ko sem ga videla po operaciji, sem začela jokati, saj sem pomislila, kaj vse je preživel. Čaka nas še šest mesecev rednih pregledov, toda že zdaj sem srečna, ko ga vidim toliko bolj zdravega.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587