Vizita.si
Nezdrava prehrana bo na Madžarskem dražja za deset odstotkov.

Novice

Madžarska uvedla davek na nezdravo prehrano

STA/K.B.
13. 07. 2011 14.40
1

Madžarski parlament je ta teden sprejel zakon, ki uvaja davek na nezdravo hrano, kot so čips, čokolada in gazirane pijače, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na Madžarskem upajo, da bo nov davek pomagal izboljšati zdravje državljanov.

Nezdrava prehrana bo na Madžarskem dražja za deset odstotkov.
Nezdrava prehrana bo na Madžarskem dražja za deset odstotkov.FOTO: Reuters

Madžarski mediji so novo dajatev najprej poimenovali davek na hamburgerje, ko pa se je izkazalo, da zakon ne zadeva restavracij s hitro prehrano, so jo preimenovali v davek na čips. Zakon uvaja davek na pijače z visoko vsebnostjo sladkorja, pakirane sladice, slane prigrizke in prehranske dodatke. Čips bo obdavčen z 200 madžarskimi forinti ali 0,75 evra za kilogram. Po zakonu, ki bo začel veljati septembra, se bo cena za 90-gramsko vrečko čipsa tako dvignila za približno deset odstotkov.

Denar bo namenjen spodbujanju zdravega življenja

Madžarska vlada naj bi še ta teden predlagala tudi večji nadzor nad restavracijami s hitro prehrano, medtem ko bodo v oglasih, namenjenih otrokom, posebno pozornost posvetili vsebnosti maščob in sladkorja v hrani. ''Živila, ki vsebujejo veliko maščob in sladkorja, ne priporočamo vsakodnevno v prehrani, le občasno si jih lahko privoščimo. Kajti če uživamo maščobe v prevelikih količinah in v neustreznem razmerju, to vsekakor predstavlja dejavnik tveganja za zdravje,'' pojasni strokovnjakinja za prehrano doc. dr. Cirilo Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja.

Madžari so med državljani EU z najnižjo pričakovano življenjsko dobo. Med njimi je namreč precej kadilcev, visoka je tudi poraba alkohola, njihov jedilnik pa tradicionalno vsebuje veliko maščob in soli.

Madžarska vlada je napovedala, da bo denar, ki bo prišel v državni proračun z uvedbo novega davka na čips, namenjen financiranju kampanj za spodbujanje zdravega življenja.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587