Vizita.si
Nicola je med brskanjem po Facebooko videla fotografijo male Grace in posumila, da je z deklico nekaj narobe.

Novice

Malčici odkrili raka s pomočjo Facebooka

E. D.
16. 10. 2010 08.45
8

Ko je medicinska sestra Nicola brskala po socialnem omrežju Facebook, se je ustavila pri fotografiji prijateljičine hčerke. Oko dveletnice je bilo namreč nekoliko nenavadno – spominjalo je na paciente, ki so bolehali za redko obliko raka na očesu.

Nicola je med brskanjem po Facebooko videla fotografijo male Grace in posumila, da je z deklico nekaj narobe.
Nicola je med brskanjem po Facebooko videla fotografijo male Grace in posumila, da je z deklico nekaj narobe.FOTO: iStockphoto
Nicola Sharp že 20 let opravlja delo medicinske sestre in dela z otroki, zato je že en sam pogled na oko dve leti in pol stare Grace v njej zbudil sume. Na fotografiji, ki jo je njena mamica objavila na spletnem omrežju Facebook, je bila namreč zenica njenega levega očesa bele barve, kar je najpogostejši znak tako imenovanega retinoblastoma – malignega očesnega tumorja, ki se najpogosteje pojavi v otroški dobi, in sicer pri približno enem na 15.000 otrok. Uniči lahko otrokovo oko in povzroči slepoto, če pa bolezen ni dovolj hitro odkrita in zdravljena, pa je lahko retinoblastom tudi usoden.

Ker se je vsega tega Nicola dobro zavedala, je takoj kontaktirala Gracino mamico Michele Freeman in ji svetovala, naj hčerko odpelje na pregled k zdravniku. ''Pregledovala sem fotografije, ko me je prešinilo, da nekaj ni v redu,'' pove Nicola. ''Molili in upali smo, da ni nič resnega, a na žalost ni bilo tako.'' Preiskave so namreč pokazale, da Grace boleha za retinoblastomom. Pravzaprav so pri deklici našli kar dva očesna tumorja, zaradi katerih je na levo oko tudi oslepela.

Pregled vida pri otroku
Pregled vida pri otroku FOTO: iStockphoto

Zdaj mora Michele hčerko vsake štiri tedne odpeljati v bolnišnico na terapijo z laserjem, poleg tega bo morala do konca življenja redno hoditi na preglede. A bolezen je bila odkrita še pravočasno, zato se k sreči ni razširila na druge organe in tkiva. ''Nobenega dvoma ni, da je Nicola rešila Gracino življenje. Nobenih znakov namreč ni bilo, da je z Grace kaj narobe, in brez Nicole tega tudi ne bi ugotovili. Verjetno bi izvedeli za bolezen šele na rednem zdravniškem pregledu, a takrat bi lahko bilo že prepozno,'' pravi Michele, ki je prijateljici neizmerno hvaležna. ''Iz vsega srca bi se rada zahvalila Nicoli ter tudi moji družini in prijateljem, ki so nam v zadnjih tednih stali ob strani. Bilo je grozljivo in brez njih nam gotovo ne bi uspelo.''

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587