Vizita.si
Ko je bil Reece star šest mesecev, so ugotovili, da boleha za redko imunsko okvaro, zaradi katere je bil tako dovzeten za okužbe, da bi ga lahko ubil že prehlad (simbolična fotografija).

Novice

Malček, ki bi ga lahko ubil že prehlad

E. D.
22. 06. 2011 08.29
0

Ko je bil mali Reece star komaj pol leta, so zdravniki odkrili, da boleha za redko imunsko boleznijo in da je njegov obrambni sistem tako oslabljen, da bi ga lahko ubil že prehlad. Tako je tri mesece živel v sterilnem mehurčku, potem pa mu je na pomoč priskočil oče.

Ko je bil Reece star šest mesecev, so ugotovili, da boleha za redko imunsko okvaro, zaradi katere je bil tako dovzeten za okužbe, da bi ga lahko ubil že prehlad (simbolična fotografija).
Ko je bil Reece star šest mesecev, so ugotovili, da boleha za redko imunsko okvaro, zaradi katere je bil tako dovzeten za okužbe, da bi ga lahko ubil že prehlad (simbolična fotografija). FOTO: iStockphoto

Malemu Reeceu Ainsleyju so začele kmalu po rojstvu odpovedovati bele krvne celice, ki so najpomembnejše celice imunskega sistema. Obstaja več vrst belih krvničk in imajo različne vloge – ene od njih so odgovorne za požiranje mikrobov, tujkov in drugih za organizem potencialno nevarnih snovi. Če torej te zelo pomembne bele krvne celice odmirajo oziroma odpovedujejo, imunski odziv organizma bistveno pade. Prav to se je zgodilo takrat komaj pol leta staremu Reeceu, zaradi česar je bil tako dovzeten za okužbe, da bi ga lahko ubil že najmanjši prehlad. Malčka so tako zdravniki dali v sterilni mehurček, kjer je bil varen pred vsemi mikrobi, mama Lauren Ainsley in oče Lee Hetherington pa sta sinčka lahko v izolirani bolnišnični sobi obiskovala le, če sta si nadela zaščitne obleke.

Zaradi te redke imunske okvare je mali Reece nujno potreboval presaditev kostnega mozga, a običajno je darovalca zelo težko najti. Tokrat se je malčku in njegovim staršem nasmehnila sreča, kajti izkazalo se je, da je Reeceov oče Lee primeren darovalec. ''Zelo redko se zgodi, da je kdo od staršev primeren darovalec. Ko smo dobili rezultate testiranj, sem se kar malo preplašil. Na smrt se namreč bojim igel, a za svojega sina bi naredil kar koli, brez dvoma,'' je povedal Lee. Tudi zdravnica dr. Mary Slatter z Oddelka za presaditve kostnega mozga v bolnišnici v Newcastlu je dejala: ''Reece ima res veliko srečo, da mu je kostni mozeg lahko daroval kar oče. Zelo redko je namreč, da se kostna mozga očeta in sina ujemata.''

Reecu je kostni mozeg daroval kar oče Lee, saj se je izkazalo, da je primeren darovalec, kar je sicer precejšnja redkost.
Reecu je kostni mozeg daroval kar oče Lee, saj se je izkazalo, da je primeren darovalec, kar je sicer precejšnja redkost.FOTO: iStockphoto

Pred presaditvijo kostnega mozga je moral deček prestati še kemoterapijo, s katero so v njegovem organizmu uničili še vse tiste preostale slabe bele krvne celice, da bi naredili prostor za nove, ki se začnejo v kostnem mozgu na novo razraščati po presaditvi. Kemoterapija je malčka povsem izčrpala, a druge poti tako ni bilo. ''Njegov obraz je bil ves otečen in ves rdeč je bil. Zelo grozno ga je bilo videti takšnega, a zavedala sem se, da je vse to v njegovo dobro,'' je povedala Reeceova mama Lauren. Kljub šibkosti in izčrpanosti je poseg potekal brez zapletov in po njem si je malček lepo opomogel. Tudi njegov imunski sistem se je začel počasi spet vzpostavljati. Tako je danes deček star že 20 mesecev, in čeprav je veliko trdnejšega zdravja kot prej, mora vodo in mleko še vedno dobivati po cevki, saj sam ne popije dovolj tekočine. Sicer se počuti veliko bolje, je razposajen in nasmejan fant. Tudi njegovemu očetu in mami je odleglo. ''Zaradi tega, kar je naredil, sem tako ponosna na Leeja. Rešil je Reeceovo življenje. Lee je odličen oče in Reece je pravi očkov sinko,'' je še povedala Lauren.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587