Vizita.si
image (28)

Novice

Malčku iz možganov odstranili kljuko

Ni.J.
28. 07. 2010 10.33
0

17-mesečni deček k sreči ne kaže nobenih poškodb možganov. Zdravniki so šokirani in presenečeni, saj je med igro padel na zavito palico, ki se mu je zarila v lobanjo pet centimetrov globoko in predrla tudi njegove možgane.

17-mesečni Jessiah Jackson je pravi 'čudežni deček'. Potem ko so mu iz glave odstranili kljuko, ki je segala kar 5 centimetrov v njegove majhne možgane, namreč ni utrpel nobenih dolgoročnih posledic.

Mali Jessiah je sedel na vrtnem stolu pri babici, ko je segel po skodelici in pri tem ga je zaneslo. Skupaj s stolom se je prevrnil in padel z verande naravnost na ukrivljeno palico. Ta se mu je skozi lobanjo zarila v možgane in se zaustavila le malo pred glavno krvno žilo v možganih. “Jokal je, jaz pa sem ga poskušala umiriti in s tem preprečiti, da bi se premikal,“ pravi dečkov stric Carlton Redd, ki ga je videl pasti.

Na pomoč je priskočil tudi sosed Lavern Nobels, nekdanji gasilec, ki je najprej odžagal palico ter tako osvobodil Jessiaha naprave, katere se je palica držala. “Vedel sem, da moram to najprej storiti. To sem storil izjemno previdno in pri tem moral močno paziti, da ga ne bi še dodatno poškodoval,“ pravi.

Jessiaha so nato odpeljali v bolnišnico, kjer so mu palico odstranili iz možganov. “V tem primeru je bilo potrebno pravilno in natančno izvesti kar nekaj stvari,“ razlaga dr. Anand Germanwala, vodja nevrokirurgije, specializiran za poškodbe glave. “In uspelo nam je.“ Poškodba je bila namreč izjemno nevarna, saj se je kljuka zarila v lobanjo pod kotom 90 stopinj, zaradi česar so jo morali izvleči z rokami, poleg tega pa imajo otroci manj krvi v telesu kakor odrasli in bi zato že najmanjša krvavitev lahko bila usodna. V malčkovo lobanjo so nato zdravniki naredili luknjico v velikosti kovanca in skoznjo previdno odstranili ukrivljeno palico. Reševanje je bilo uspešno, kljub temu pa je deček trenutno še na opazovanju zaradi morebitnih okužb. Zdravniki pravijo, da malček kljub grozljivosti poškodbe ne bo utrpel dolgoročnih posledic.

Vsi menimo, da je čudežni deček,“ pravi dečkov dedek Joseph Jones. “Ni mu le uspelo preživeti tako hude poškodbe, kljub vsemu je spet vesel, radoživ in zdrav deček, takšen kot pred nesrečo.“ Malčkova družina se zdaj že veseli njegove vrnitve domov. Dr. Germanwala pa pravi, da je Jessiah lahko srečen, ker je imel ob sebi ljudi, ki so vedeli, kako reagirati in so ukrepali pravočasno, še pred prihodom reševalne ekipe.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587