Vizita.si
Pri komaj 17 mesecih je Fletcher zbolel za osteomielitisom, zaradi katerega bi celo lahko ostal brez desne noge.

Novice

Malčku okužba razžirala nogo

E. D.
27. 09. 2010 08.22
0

Pri komaj letu in pol so starši malega Fletcherja opazili, da je z njegovo desno nogico nekaj narobe. Ni mogel več stopiti nanjo, in ko sta ga preplašena oče in mama odpeljala k zdravniku, je ta ugotovil, da mu je okužba v kost naredila ogromno luknjo in mu desno nogo paralizirala.

Pri komaj 17 mesecih je Fletcher zbolel za osteomielitisom, zaradi katerega bi celo lahko ostal brez desne noge.
Pri komaj 17 mesecih je Fletcher zbolel za osteomielitisom, zaradi katerega bi celo lahko ostal brez desne noge.FOTO: iStockphoto

Fletcher Toll je bil živahen deček. Shodil je že pri devetih mesecih in se že takrat veselo podil za žogo. ''Že takoj na začetku, ko je začel brcati žogo, se je videlo, da je zelo nadarjen,'' ponosno pove dečkov oče Rikki, nekdanji nogometaš. A le nekaj mesecev pozneje, ko je bil Fletcher star nekaj manj kot leto in pol, ni mogel več igrati nogometa. Celo hoditi ni mogel več. Z njegovo desno nogo je bilo namreč nekaj hudo narobe, zato sta ga zaskrbljena starša nemudoma odpeljala k zdravniku.

Deček joče
Deček joče FOTO: iStockphoto
Preiskave so pokazale, da deček boleha za kostno okužbo, imenovano osteomielitis, ki ga povzroča bakterija Staphylococcus aureus. Okužba je napadla njegov desni kolk in v kost zvrtala luknjo ter ohromila nogo. ''Luknja v kosti njegovega kolka je bila velika kot malo večji kovanec. Zdravniki so povedali, da mu bodo morali v najhujšem primeru nogo amputirati,'' se grozljivih novic spominja dečkova mama Lisa. ''Glede na njegovo stanje si zdravniki niso mislili, da bo sploh lahko še kdaj hodil, kaj šele igral nogomet.'' Kljub vsemu so se nemudoma lotili zdravljenja z antibiotiki in upali na najboljše.

In na veliko olajšanje Lise in Rikkija se je njun sin na zdravljenje dobro odzval. Po dveh tednih je okužba začela počasi izginjati in na koncu so dečku vendarle uspeli rešiti nogo. Danes, ko je Fletcher star že šest let, ne kaže nobenih posledic okužbe več. Njegova desna noga je povsem zdrava. Zaradi neverjetnih nogometnih sposobnosti in veščin ga je celo pod okrilje vzel eden najuspešnejših britanskih nogometnih klubov in zdaj mali Fletcher enkrat tedensko pridno trenira. ''Ko so trenerji v klubu videli, kako dobro igra, so rekli, da še nikoli niso videli šestletnika, ki bi bil tako dober nogometaš kot moj sin,'' s ponosom pove oče Rikki in doda, da njegovega sina gotovo čaka svetla prihodnost v nogometu.

Osteomielitis je gnojno vnetje kosti, ki se lahko pojavi tako pri otrocih kot pri odraslih.
Osteomielitis je gnojno vnetje kosti, ki se lahko pojavi tako pri otrocih kot pri odraslih.FOTO: iStockphoto

Osteomielitis je sicer gnojno vnetje kosti, ki se lahko pojavi tako pri otrocih kot pri odraslih. Nastane lahko kot posledica kakšne predhodne okužbe ali poškodbe, kajti bakterije se lahko iz okuženih tkiv kjer koli v telesu prek krvi prenesejo v kosti. Pogosto so prizadete dolge kosti, kot so golenica, stegnenica, nadlahtnica ali podlahtnica, včasih pa tudi kolki ali deli hrbtenice. Na okužbo ponavadi opozorijo naslednji znaki:

- hude bolečine;

- oteklina in rdečica;

- povišana telesna temperatura, ki jo v hujših primerih lahko spremlja tudi mrzlica;

- otežena hoja ali v hujših primerih celo ohromelost.

Osteomielitis se zdravi z antibiotiki, oteklino in rdečico pa se odpravlja s hladnimi obkladki. Zdravljenje ponavadi traja šest tednov ali več, včasih pa bolnik potrebuje tudi operacijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587