Vizita.si
Dovolite si pregrešiti. Tako ne boste imeli občutka, da ste prikrajšani za svoje najljubše jedi. Seveda pa ne pretiravajte, sicer bo ves trud zaman.

Zdravje

Male skrivnosti velikih mojstrov hujšanja

Ni.J.
21. 03. 2012 13.01
10

Manj hrane in več gibanja je edini pravi recept, s pomočjo katerega boste začeli uspešno izgubljati kilograme. Zakaj torej ne moremo shujšati, če točno vemo, kaj moramo početi za izgubo teže?

Dovolite si pregrešiti. Tako ne boste imeli občutka, da ste prikrajšani za svoje najljubše jedi. Seveda pa ne pretiravajte, sicer bo ves trud zaman.
Dovolite si pregrešiti. Tako ne boste imeli občutka, da ste prikrajšani za svoje najljubše jedi. Seveda pa ne pretiravajte, sicer bo ves trud zaman.FOTO: iStockphoto
Pri hujšanju je izjemno pomembna vaša predanost, še pomembneje pa je, da zabrišete razliko med tem, kaj si želite doseči in kaj dejansko počnete. Če imate torej željo, potrebujete uspešen načrt, ki se ga boste morali držati. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo lažje pomagali preiti od besed k dejanjem.

Bodite natančni

Ko si začnemo govoriti, da bi bilo dobro shujšati, smo se že obsodili na neuspeh. Motivacija se zgodi, ko možgani zaznajo razliko med tem, kje ste in kam si želite priti. Šele takrat, ko boste natančno določili svoj cilj in si rekli, da želite shujšati pet ali deset kilogramov, bo postalo to, kaj si zares želite, jasno, vaši možgani pa se bodo osredotočili na problem in ga začeli reševati. Točen cilj bi bil videti nekako tako: “Tehtam 80 kilogramov in rada bi jih tehtala 60. Moj načrt je v šestih mesecih izgubiti 20 kilogramov.“ Na ta način boste bolj motivirani, verjetnost za uspeh pa bo večja.

Spremljajte svoj napredek

Da boste na tekočem s tem, koliko vam še manjka do cilja, redno spremljajte svoj napredek. Tehtajte se vsak dan, najbolje zjutraj na tešče ali pa zvečer pred spanjem, in si redno zapisujte kilograme. Prav tako si na koledarju označite dneve, ko ste telovadili in zraven pripišite še, koliko časa ste telovadili in kako – ali ste tekli pet kilometrov, deset … Pri vsem tem je pomembno, da ste osredotočeni na to, koliko vam še manjka do cilja in ne na to, kje ste trenutno. Če boste pretirano navdušeni nad začetnim rezultatom, se namreč lahko kaj hitro zgodi, da boste dobili prevelik občutek zadovoljstva in se bo vaš napredek upočasnil ali celo zaustavil.

Bodite realno optimistični

Dejstvo je, da hujšanje ni preprosto in s tem se moramo sprijazniti. Kdor misli, da bo shujšal z lahkoto, brez kakršnega koli napora, se močno moti. Vsaka dieta je namreč težavna, saj moramo pri prav vsaki spremeniti prehranjevanje in življenjski slog, pri tem pa podzavestno pogrešamo svoje najljubše jedi, pijače in sladice. Ljudje, ki jim je uspelo izgubiti težo, so v svoj projekt hujšanja vložili ogromno volje, truda in energije, poleg tega pa so vnaprej načrtovali, kako se bodo spopadli s težavami, ko bodo te nastopile. Zato ne poskušajte potlačiti svojih skrbi, temveč sestavite načrt, kako se boste spopadli z njimi in jih spremenili v nove izzive.

Sestavite si seznam dovoljenih pregreh

Pri drastičnih dietah je najhuje to, da dva meseca hrepenimo po določeni prehrani, ko z dieto zaključimo, pa pademo naravnost v hladilnik in v mesecu dni pridobimo nazaj vse kilograme. Veliko bolje je, če si sestavite seznam najljubših jedi, ki se jim med hujšanjem ne boste odrekali in si jih privoščite enkrat tedensko v zmernih količinah oziroma poiščete bolj zdravo alternativo zanje. Ko si boste zaželeli sladice, si tako privoščite kavo, ko boste na poslovnem kosilu, pa namesto ocvrtega zrezka s krompirjem naročite solatni krožnik. Študije so pokazale, da tovrstni pristopi k hujšanju povečujejo verjetnost, da boste dosegli svoj cilj za kar trikrat.

Ves čas hujšanja spremljajte svoj napredek. Tehtajte se, merite, zapisujte si vaš napredek pri športu ...
Ves čas hujšanja spremljajte svoj napredek. Tehtajte se, merite, zapisujte si vaš napredek pri športu ... FOTO: iStockphoto

Okrepite svojo voljo

Sposobnost samonadzora se razlikuje od človeka do človeka in od trenutka do trenutka. Lahko smo ta trenutek prepričani, da ne bomo več posegli po čokoladi, čez dve uri pa obžalujemo, da smo jo pojedli celo. Lahko pa se nekdo odloči, da ne bo več jedel ocvrtega krompirčka in se tega tudi dosledno drži. Da bi okrepili samonadzor, ne opustite vseh svojih prehranjevalnih navad čez noč, temveč s svojega jedilnika postopoma brišite mastno in hitro prehrano, sladice, sladkane pijače in še kaj drugega. Z majhnimi koraki boste prišli do velikega uspeha. Počasi boste namreč pridobivali sposobnost samonadzora, ta pa bo iz dneva v dan le še rasla in se krepila. Na koncu boste imeli sebe, svoje misli in želje že pod popolnim nadzorom.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587