Vizita.si
Kot najstnica se je zaradi radovednih pogledov mimoidočih Jessica večkrat počutila nelagodno. (simbolična fotografija)

Novice

Kljub osmim posegom še vedno iznakažena

E. D.
26. 07. 2010 15.09
2

Jessica je drugačna že od rojstva. Na desni strani obraza se ji namreč razrašča ogromno rdečkasto znamenje, zaradi katerega ji grozi celo slepota. Ker se ji je tkivo začelo pojavljati še na notranji strani ust in nosu, zdaj tudi vedno težje diha.

Kot najstnica se je zaradi radovednih pogledov mimoidočih Jessica večkrat počutila nelagodno. (simbolična fotografija)
Kot najstnica se je zaradi radovednih pogledov mimoidočih Jessica večkrat počutila nelagodno. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto
Po osmih lepotnih operacijah je 25-letna Jessica Whitfield še vedno videti skoraj natanko tako kot prej. Po desni strani obraza se ji še vedno razrašča ogromno rdečkasto znamenje, zaradi katerega je videti, kot da bi imela nenehno zatečen obraz. ''Včasih so ljudje celo mislili, da me oče tepe, ker sem bila ves čas zabuhla in zatečena,'' pripoveduje Jessica. ''A moja družina je z mano vedno ravnala zelo lepo. Nikoli nisem imela zaradi iznakaženega obraza občutka, da sem kaj drugačna ali manj vredna od drugih. Še posebej moja starejša brata sta bila zelo zaščitniška do mene. Skrbno sta pazila, da se vrstniki niso norčevali iz mene.''

Jessicini starši so celo skušali s kar nekaj operacijami popraviti hčerkin obraz. Tako je prvi poseg prestala, že ko je bila stara 18 mesecev, in do srednje šole je bilo za njo že osem posegov. Žal pa ji ni noben poseg dolgoročno pomagal, kajti znamenje še vedno raste in se širi. In ker so se med zadnjo operacijo stvari močno zapletle, Jessici pa se je za nekaj minut celo ustavilo srce, se je odločila, da ne odide na nobeno operacijo več. ''Ko sem se zbudila, sem imela glavo trdno povito, desnega očesa pa nisem mogla več odpreti. Po skorajda vsem obrazu sem imela napeljane cevke, ki so mi iz glave odvajale kri. Med posegom, s katerim so mi poskušali narediti lifting in mi kožo potegniti čim bliže čelu ter tako znamenje čim bolj odstraniti iz vidnega polja, sem namreč začela močno krvaveti. Potem pa se mi je ustavilo celo srce. A k sreči so me uspeli oživeti in za tem nesrečnim posegom sem se odločila, da se ne bom več odločala za takšne operacije,'' pripoveduje Jessica.

Tako znamenje na njenem obrazu še vedno ostaja. Še več – počasi se veča in raste. Zaradi njega je na ulici še vedno večkrat deležna kakšnega začudenega, zmedenega pogleda. ''Včasih sem bila tako besna, da sem ljudem zakričala: 'Kaj tako bulite? Me hočete za spomin poslikati?' A potem mi je bilo žal, da sem tako burno reagirala,'' se spominja Britanka, ki sicer s prijatelji in celo fanti ni imela težav. ''Ko sem se prvič poljubila s fantom, sem sicer pomislila, kako se lahko poljublja z nekom, ki je tako iznakažen, a sčasoma sem te misli in dvome odgnala. Nenazadnje so mi vsi fantje, s katerimi sem bila, povedali, da čez čas mojega znamenja na obrazu sploh niso več opazili, temveč da so videli tisto, kar je v moji notranjosti.'' Sama pa je včasih še vedno globoko v sebi hrepenela po tem, da bi bila videti tako kot njene vrstnice. Da na obrazu ne bi imela ogromnega znamenja. ''Včasih sem dolgo sedela pred ogledalom, si izmaličeni del obraza prekrila z listom papirja in si skušala predstavljati, kakšna bi bila videti brez znamenja,'' pripoveduje.

Depresija
Depresija FOTO: iStockphoto

A šele njena dva sinčka, petletni Alex in triletni Ben, sta ji odprla oči in ji pomagala, da se je končno sprejela takšno, kot je. ''Moja sinova me brez kakršnih koli zadržkov poljubita na iznakaženo lice in mi govorita, da me imata rada ter da sem najlepša mamica na vsem svetu. Zanju to, da imam iznakažen obraz, ni pomembno. In ta njuna brezmejna ljubezen mi je odprla oči,'' pove Jessica, ki zdaj hodi le na tiste res nujne posege, s katerimi ji odstranjujejo tkivo v ustih ter nosu, da lažje diha. Redno pa morajo spremljati tudi dogajanje okrog desnega očesa, da ne bi zaradi razraščanja tkiva izgubila vida na to oko. In čeprav jo zdravniki prepričujejo v rekonstrukcijsko operacijo, s katero bi ji popravili še iznakaženo ustnico, pravi, da se za zdaj ne pusti prepričati. ''Prepričana sem, da vsaka operacija za seboj potegne določeno tveganje, jaz pa moram misliti na moja sinova. Zdaj sta ona dva na prvem mestu in ne več jaz ter moj videz,'' še pravi.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587