Vizita.si
Martinovanje

Novice

Martinov praznik: tradicija, vino in druženje

Vizita.si
11. 11. 2023 05.00
0

Martinov praznik je dan, ki ga praznujejo v mnogih delih sveta, zlasti v Evropi. To je čas, ko se ljudje zberejo, da bi obeležili svetega Martina, zaščitnika vina in vinogradov. Praznik martinovanje ima bogato zgodovino in številne tradicije, ki segajo nazaj v srednji vek.

Izvor martinovega

Martinov praznik izvira iz krščanske tradicije in je posvečen svetemu Martinu Tourskemu, ki je živel v 4. stoletju. Priljubljen je bil predvsem zaradi svoje dobrodelnosti in darežljivosti. Legenda pravi, da je bil Martin vojak, ki je ob vrnitvi domov na svojem konju delil svoj plašč s prosilcem za pomoč, ki je trpel zaradi mraza. Ta dejanja so ga naredila za svetnika in vzor mnogim ljudem.

Pečena gos
Pečena gosFOTO: iStockphoto

Tradicionalni simboli in obredi

Martinov praznik je povezan z vinogradništvom, saj se praznuje ob koncu vinogradniške sezone, ko se grozdje obira in stiska v vino. Tradicionalni simboli martinovanja vključujejo gos, ki je pogosto postrežena kot glavna jed na praznični mizi, in mlado vino, imenovano 'mošt'. Mošt je sveže iztisnjen sok iz grozdja, ki še ni fermentiral in je sladko.

Martinova pojedina je lahko okusna in zdrava
Preberi še
Martinova pojedina je lahko okusna in zdrava

Eden od najbolj prepoznavnih obredov martinovanja je krst mošta, kjer svež iztisnjen mošt blagoslovijo in ga spremenijo v vino. Ta obred simbolizira prehod iz ene faze v druge v vinogradniški sezoni.

Rdeče vino je, kar zadeva zdravje, bolj priljubljeno
Preberi še
Rdeče vino je, kar zadeva zdravje, bolj priljubljeno

Praznovanje v sodobnem času

Martinov praznik se še vedno praznuje v mnogih evropskih državah, zlasti v Nemčiji, Avstriji, Franciji in Sloveniji. Ljudje se zberejo na različnih dogodkih in praznovanjih, kjer lahko poskusijo mlado vino, gosjo pečenko in druge tradicionalne jedi. Praznovanja pogosto vključujejo kulturne prireditve, glasbo, ples in veselo druženje.

Vino in trta
Vino in trtaFOTO: Shutterstock

V Sloveniji je martinovanje zelo priljubljeno, in sicer ne samo med vinogradniki, temveč tudi med prebivalci mest in podeželja. Mnogi ljudje obiščejo kleti, kjer si ogledajo postopek stiskanja mošta in uživajo v vinskih degustacijah. Prav tako se organizirajo različni prireditve, kot so tržnice, koncerti in parade.

Če spadate v to skupino, ne bi smeli piti piva
Preberi še
Če spadate v to skupino, ne bi smeli piti piva

Poleg tega mnogi ljudje doma pripravijo gosjo pečenko in povabijo prijatelje in družino, da praznujejo skupaj. Martinovanje je tudi odlična priložnost za izražanje hvaležnosti za letino in dobro letino vina.

To morate vedeti, če pijete alkohol
Preberi še
To morate vedeti, če pijete alkohol

Obisk vinogradov in kleti

Martinovo je čas, ko vinogradniki praznujejo konec trgatev in stiskanje mošta. Ljudje pogosto obiščejo vinograde in kleti, kjer si ogledajo ta postopek, sodelujejo pri trganju grozdja in uživajo v vinskih degustacijah. To je odlična priložnost, da poskusite mlado vino, ki je sveže iztisnjen mošt.

Martinova gos
Martinova gosFOTO: Shutterstock

Martinovanje v restavracijah in kleteh

Številne restavracije, vinoteke in vinske kleti v Sloveniji pripravijo posebne jedilnike in dogodke ob prazniku. Gostje lahko uživajo v tradicionalnih jedeh, kot je gosja pečenka, ob spremljavi mladega vina.

Odkar je prenehala piti alkohol, se počuti bolje kot še nikoli
Preberi še
Odkar je prenehala piti alkohol, se počuti bolje kot še nikoli

Pohodi in tradicionalni dogodki

V različnih krajih po Sloveniji se organizirajo pohodi, kulturne prireditve, tržnice in koncerti ob prazniku. To je odlična priložnost za druženje in uživanje v tradicionalni glasbi, plesu ter nakupovanju lokalnih izdelkov.

Najstniki prek spleta brez ovir do alkoholnih pijač?
Preberi še
Najstniki prek spleta brez ovir do alkoholnih pijač?

Bodite zmerni pri pitju alkohola 

Pitje alkohola na Martinov praznik je v mnogih kulturah del tradicije, saj se ta praznik pogosto povezuje z vinogradništvom, stiskanjem mošta in degustacijo svežega vina. Kljub temu je pomembno biti previden pri uživanju alkohola.

Martinovo
MartinovoFOTO: Shutterstock

Prekomerno pitje lahko povzroči resne zdravstvene težave, kot so zastrupitve z alkoholom, dehidracija, slabost, bruhanje in poškodbe, če postanete nepremični. Alkohol ima lahko številne negativne učinke na zdravje, vključno z zmanjšanim kognitivnim delovanjem, slabšim ravnotežjem, poškodbami in tveganjem za nevarno obnašanje. 

'Deci vina na dan' – dobro za zdravje ali pač ne?
Preberi še
'Deci vina na dan' – dobro za zdravje ali pač ne?

Martinov praznik je čas, ko ljudje pogosto potujejo, da bi se srečali s prijatelji in družino. Pitje alkohola in vožnja predstavlja resno tveganje za prometne nesreče. Moramo omeniti, da je v različnih krajih v Sloveniji na martinovo organiziran brezplačni javni prevoz!

Zato; ostanite zmerni in odgovorni. Če boste pili, ne vozite. Prav tako je pametno vedeti svoje meje in se zavedati posledic prekomernega pitja. Martinov praznik naj bo čas za druženje, uživanje v okusnih jedeh in vinu, a tudi za varno in odgovorno ravnanje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587