Vizita.si
Telo mater, ki so rodile dvojčke, je že v osnovi močnejše, da lahko sploh prenaša takšno breme. Prav to naj bi tudi vplivalo na daljše življenje.

Novice

Matere dvojčkov živijo dlje

Ni.J.
12. 05. 2011 12.52
0

Čeprav morajo zamenjati še enkrat več plenic in nahraniti dvoje lačnih ust, so matere dvojčkov za svoj trud poplačane. Raziskave so namreč pokazale, da živijo dlje in so bolj plodne!

Dvojčki materam podaljšujejo življenje.
Dvojčki materam podaljšujejo življenje.FOTO: iStockphoto

Breme v času nosečnosti naj bi bilo pri materah, ki nosijo dvojčke, veliko večje. Vendar pa so strokovnjaki sedaj ugotovili nekaj izjemno zanimivega. Matere dvojčkov, ki so spočeti po naravni poti, naj bi živele dlje in bile tudi bolj plodne.

Telo mater, ki so rodile dvojčke, je že v osnovi močnejše, da lahko sploh prenaša takšno breme. Prav to naj bi tudi vplivalo na daljše življenje.
Telo mater, ki so rodile dvojčke, je že v osnovi močnejše, da lahko sploh prenaša takšno breme. Prav to naj bi tudi vplivalo na daljše življenje. FOTO: iStockphoto
Analiza, ki je bila objavljena v reviji Proceedings of the Royal Society B in so jo opravili strokovnjaki iz utaške univerze, se sicer ni osredotočala na povečano tveganje za smrt med porodom pri ženskah, ki nosijo v trebuhu dva ali več otrok. Analizirali so podatke 60 tisoč žensk, ki so se rodile v Utahu od 1807 in 1899, živele vsaj do 50. leta starosti in so prestale vsaj eno nosečnost. Med temi materami je bilo približno 4600 žensk takih, ki so rodile dvojčke, ostale pa so rodile le po enega otroka naenkrat. Rezultati analize so pokazali očitno povezavo med porodom dvojčkov in dolžino življenja, saj so matere dvojčkov v katerem koli letu starosti umirale 7,6 odstotkov redkeje.

Matere dvojčkov pa ne živijo le dlje, temveč so tudi bolj plodne. Časovni presledki med nosečnostmi so bili namreč pri njih krajši, poleg tega pa so imele v povprečju tudi več otrok. “Ljudi od nekdaj zanima, kaj vpliva na dolžino življenjske dobe,“ pravi raziskovalec profesor Ken Smith. “Odgovor na to vprašanje je zapleten, saj na dolžino življenja, zdravje in staranje vpliva mnogo dejavnikov. Kakor koli že, ugotovili smo, da je eden od teh dejavnikov prav gotovo ta, da so ženske, ki imajo dvojčke, veliko bolj zdrave,“ še pravi in dodaja, da se njihovo povečano zdravje kaže že v tem, da je njihovo telo sposobno nositi breme dvojčkov.

Študija se ni osredotočila na trojčke, četverčke in druge tovrstne fenomene, prav tako pa strokovnjaki niso razlikovali med enojajčnimi in dvojajčnimi dvojčki. Vsi otroci so bili naravno spočeti, saj je do rojstev prišlo, še preden je bila odkrita metoda IVF. Ta namreč povečuje možnost rojstva dvojčkov, strokovnjaki pa opozarjajo, da ženske, ki zanosijo z dvojčki po umetni oploditvi, niso zagotovo deležne te ugodnosti. Pomembno je tudi dejstvo, da je študija obravnavala zgolj matere, ki so živele najmanj petdeset let, saj tako ni bilo upoštevan faktor povečanega tveganja za smrt med porodom in povečano tveganje za porod s carskim rezom, mrtvorojenost in cerebralno paralizo.

Dvojčki staršem dajejo dvojno zadovoljstvo, s čimer je ves njihov trud še kako poplačan.
Dvojčki staršem dajejo dvojno zadovoljstvo, s čimer je ves njihov trud še kako poplačan.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587