Vizita.si
image (28)

Novice

Mati in hči se skupaj borita proti raku

K.B.
11. 08. 2011 08.16
6

27-letni Kezia Fitzgerald so po porodu hčerke Saoirse diagnosticirali Hodkinov limfom, štiri mesece kasneje pa so raka odkrili tudi njeni hčerki. Danes se tako obe bojujeta z nevarno boleznijo.

Potem ko so januarja letos Američanki Keziji Fitzgerald zdravniki diagnosticirali Hodkinov limfom, se je mladi mamici podrl svet. ''To je bil velik šok in bila sem popolnoma prestrašena.'' Tisti dan je na svojem blogu objavila ''Nova mati … nov rak.'' Kljub vsemu je zbrala moč in se odločila, da bolezen premaga: ''Ni druge možnosti, kot da se podaš v boj. Žal se pred boleznijo ne moreš skriti.'' A čez štiri mesece je sledila še bolj grozljiva novica. Njeni petnajstmesečni novorojenki Saoirse so odkrili tumor živčevja oziroma nevroblastom. Kezijin mož je bil v popolnem šoku: ''Ko sem izvedel novico, preprosto nisem mogel govoriti, le jokal sem. Vsi smo kar sedeli v zdravniški ambulatni in se držali za roke.''

Danes, tri mesece potem, se družina bori proti kruti bolezni. Kenzijino zdravljenje poteka uspešno, mala Saoirse pa bo potrebovala operacijo, s katero ji bodo odstranili tumor. Poleg tega bo potrebovala še presaditev kostnega mozga oziroma krvotvornih izvornih celic. Kot pravi Kezia, pa je vsaj ena pozitivna stvar v tem ta, da ju je bolezen s hčerko še bolj zbližala: ''Lažje je, ker natanko vem, kaj hči prestaja.'' Kot pravijo zdravniki se tudi Saoirse do zdaj dobro odziva na zdravljenje, poleg tega so povedali, da raka nista povezana oziroma da ga mati ali hči nista prenesli druga na drugo. Gre zgolj za nesrečno naključje, seveda pa družini želimo, da bo se bo njihova zgodba končala srečno.

Hodkinov limfom:

– Kezia trpi za malignim obolenjem limfnih vozličev in bezgavk, ki najpogosteje prizadene moške med 15. in 35. letom starosti ali nato po 55. letu starosti.

– Ker je veliko bolnikov mladih, jih veliko po ozdravitvi živi še 40 ali več let

– Več kot 98 odstotkov bolnikov tovrstnega raka preživi, če je diagnoza postavljena zgodaj. Tudi tisti z napredovanim rakom imajo velike možnosti za preživetje, in sicer 85 odstotkov.

– Prvi simptomi, ki kažejo nanj, so neboleče zatrdline v vratu, pazduhi ali dimljah. Pojavijo se tudi utrujenost, hujšanje, povišana telesna temperatura, nočno znojenje in srbečica.

– Zdravljenje poteka z obsevanjem ali s kemoterapijo.

Nevroblastom:

– Saorisa trpi za enim pogostejših rakov pri otrocih starih do pet let.

– To je rak tkiva simpatičnega živčnega sistema. Pogosto se začne v žlezi nad ledvico, v prsnem košu, v vratu ali v hrbtenici.

– Nekateri simptomi, ki kažejo na bolezen, so utrujenost, izguba apetita, visoka vročina.

– Tumor se navadno odstrani kirurško ali z rentgenskim obsevanjem, ki služi tudi kot dodatek h kirurškemu zdravljenju. Lahko se uporablja še obsevanje, redkeje kemoterapija, potrebno pa je še podporno zdravljenje.

– Večina preživelih ima dolgoročne posledice, kot so izguba sluha, težave pri učenju, motnje ščitnice in večjo možnost za ponovitev bolezni.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587